Любопитно

Защо хълца бебето?

Ако малко дете често хълца, много родители започват да си задават въпроси кога е нормално и нужно ли е да отидат на лекар, как да предотвратят или спрат хълцането при новородено след всяко кърмене или прием на мляко на прах. Време е да се справите с хълцането! Нека ви разкажем за причините за възникването му и как да го отстраним.

Бебешко хълцане има още преди раждането в корема на мама. Първото хълцане се случва, когато бебето е още плод в утробата. Причините за хълцането все още не са изяснени. Няма нито една ясна теория, която да обясни механизма на такова хълцане. Някои експерти го свързват с подготовка за дихателни движения, други казват, че детето поглъща околоплодна течност – стомахът му е пълен и дразни блуждаещия нерв до диафрагмата.

Ако говорим за новородени и малко по-големи деца, причината за хълцане също често е дразненето на блуждаещия нерв. Причините за това дразнене са различни. И всяко дете си има свои.

Възможни причини за хълцане са следните:

Преяждане: съдържанието на червата или стомаха е толкова обемно, че компресира блуждаещия нерв.
Редовна регургитация: стомашното съдържание навлиза в хранопровода и дразни лигавицата на хранопровода. По този начин възбудата се предава на блуждаещия нерв, включително диафрагмата.
Хипотермия: на бебето просто му е студено или се чувства неудобно в мокра пелена. –

Кога можете да кажете, че хълцането е често?

Няма ясна индикация и строго зададена норма. По-важното е дали е възможно да се справите с хълцането. Ненормално е, когато не можем да открием причината за хълцането и не можем да се справим с него по никакъв начин. Ето защо е необходимо да се фокусираме не върху честотата на хълцане, а върху това дали е възможно да се справим с него. Плашещо за младите майки е това, че смятат, че детето се чувства неудобно от хълцането. И мама иска да помогне на бебето си, така че всичко да е наред. Но в повечето случаи хълцането не е проблем и обикновено детето не чувства дискомфорт. Хълцането обаче продължава да тревожи мама. Ето защо, ако с детето всичко е наред и то е активно, има нормално настроение, не реагира по никакъв начин на хълцането е важно майката да не се притеснява. Когато обаче едно дете плаче и не може да се успокои, явно нещо не с него не е наред. В такава ситуация си струва да се има предвид, че хълцането не е причина за безпокойство – най-вероятно то се превръща в една от проявите на състоянието, което тревожи бебето. Тук хълцането ще бъде второстепенно. В този случай е по-добре да се консултирате с лекар и да разберете какво се случва с детето. Но ако детето е наред, то е активно, весело и игриво, тогава, разбира се, мама не трябва да се притеснява.

Подобни публикации

3 основни вида сънища и как да ги тълкуваме

admin

Секторът на корабостроенето насочва поглед към нулевите нетни емисии до 2050 година

adminche

Фантазията на едни шейх в Дубай

admin