За Дома

Избор на покривка за маса в хол или кухня – какво трябва да знаем

Неизбежно се научаваме да избираме покривка за всяка маса и за всеки повод. И в ежедневието или по празнични поводи се стремим да покажем най-красивите варианти за уютен интериор.

Независимо дали чакаме гости или  просто искаме да украсим дома си, покривката със сигурност ще ни помогне да преобразим хола, трапезарията, дневната или кухнята си и да създадем чудесен декор. Изборът на подходяща покривка си е истинско изкуство! И всеки от нас може да го изучи. Покривката за маса е чудесен начин да дадем тон за хранене. Може да я допълним с тишлайфер, салфетки и подложки, изработени от различни тъкани, в различни размери и цветове. Най-добре е да изберем покривка, която отговаря на нашия интериор  или на повода, който ще празнуваме.

Преди да си изберем покривка, трябва да помислим за коя стая от дома ни е тя. После да съобразим с формата и размера на масата. Следва предназначението на покривката – дали е за ежедневието или за специален повод. Не по-маловажни са броят на гостите и общият интериор на дома.

Ако избираме покривка за събитие, задължително трябва да съобразим какво е то. От това зависи не само материята на тъканта, но и начинът на застилане на масата. Според вида на събитието, покривката трябва да виси до строго определена дължина. Например, за сватба трябва да се избере покривка, която свободно покрива цялата маса и пада на пода в красиви гънки. За по-малко тържествен повод, покривката трябва да се спуска с 25-30 см. от ръба на масата. А за ежедневието това разстояние трябва да е 15 см.

Относно формата на покривката – всичко е просто. Тя може да бъде кръгла, овална, квадратна, правоъгълна и асиметрична. Логично е формата на покривката да следва формата на масата. Обикновено това е честият подход. Но дизайнерите съветват да се отклоним от стереотипите и да експериментираме. Например, квадратна покривка на кръгла маса. Ефектът ще бъде много интересен . Висящите краища на покривката ще нарушат геометрията и ще предизвикат интерес и внимание.

Интересни опции могат да се използват за украса на маса с кръгла форма. Да изберем стилен комплект от две покривки. Основната да е с формата на масата – кръгла, а квадратната да е допълнителен елемент отгоре. Ще бъде много красиво и ефектно.

Що се отнася до покривката в кухнята, там можем да си позволим всякакви експерименти. Покривката може да покрива плота на масата и да пада отстрани съвсем леко или на различна дължина, каквато ни харесва.  И в тоя случай не е задължително да се спазват изискванията за дължина или гънки. Просто въпрос на креативност. Но не си струва красива дървена маса да се скрива изцяло с макар и красива покривка. И обратно – любимата и удобна, но стара вече и поизтъркана маса може да се превърне в дизайнерски предмет с красивия си интериор, който го покрива напълно.

Покривките са ежедневни и празнични по повод рожден  ден, коледни, новогодишни или великденски празници, за юбилей, за имен ден и др. Има безброй възможности! И винаги можем да избираме дълго и с удоволствие.

Подобни публикации

Как да подобрим управлението на общите части на сградата си

admin

Всичко, което трябва да знаете за Paint By Numbers – картини за рисуване по номера на БГ език

admin

3 дизайнерски съвета как да спестите пари за ремонт и опразване на жилище

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .