За Дома

Грешки, които водят до неефективна работа на климатика

млада жена си почива под почистен климатик

Да отоплявате и охлаждате дома си с климатик е стандартно решение за преминаване през най-горещите и най-студени месеци на годината. Климатиците стават все по-достъпни, както и все по-ефективни. Но също така е вярно, че при работата с климатик са възможни определени грешки. Те не само могат да доведат до незадоволителна работа на климатика, но и да увеличат рисковете за възникване на повреда. Ето на какво трябва да обърнете внимание и да коригирате:

Не почиствате филтрите на вътрешното тяло

Една от по-честите грешки на много домакинства с климатици е, че игнорират дейността по почистване на филтрите. Дори най-качественият климатик Toshiba например има необходимостта да бъде почистван от време на време. Да оставите прах да се трупа по тях за дълго време или пък изобщо да не отворите вътрешното тяло да почистете филтъра не е добра идея. Не само се влошава качеството на въздуха, но и се губи от ефективността на климатика. Дори и да се насочите към закупуване на нов климатик Eclima, той също ще има нужда от поддръжка. Експертите са категорични: добре е да почиствате филтрите на климатика редовно. Как можете да го направите това? Нужно е да отворите капака на вътрешното тяло, да извадите филтрите внимателно и да ги измиете на течаща вода. След това ги оставяте да изсъхнат на въздух и ги връщате на място. Може също така да ползвате прахосмукачка за премахване на частиците върху филтрите.

Задавате твърде висока/ниска температура

Друга честа грешка при отоплението и охлаждането с климатик е настройването на твърде висока/ниска температура при съответния процес. Това се счита за грешка, защото такива цели се постигат с огромен разход на енергия и обикновено не водят до оптимални резултати. Добре е да се насочите към по-умерени стойности, които климатикът ще успее да поддържа по-лесно. За всеки градус над или под тези умерени стойности ще заплатите скъпо за електроенергия.

Избирате най-евтиния климатик

Невинаги най-евтината опция за климатик е най-добрата. Това важи с особена сила, когато смятате да го използвате усилено през лятото и зимата. Климатици с ниска енергийна ефективност не само няма да успеят да достигнат зададената температура, но и ще допринасят със солена сметка за ток, която допълнително оскъпява дейността им. Ако обаче инвестирате в качествен климатик, като Toshiba, той ще постига и поддържа зададената температура с минимален разход на електроенергия. Това със сигурност ще се отрази на месечната ви сметка, като именно по този начин добрата инвестиция в качествен климатик ще се отплати във времето.

Затрупвате външното тяло с предмети

Много хора се опитват да скрият външното тяло на климатика в шкафове или просто като натрупат други предмети около него. Това е грешка, защото възпрепятства свободната циркулация на въздух и по този начин пречи на климатичната система да върши своята работа. Дръжте пространството около външното тяло свободно и чисто. Проверявайте за замърсяване във вътрешността на климатика. Ако не сте сигурни как да процедирате, консултирайте се с експерти.

мъж почиства климатика преди зимата

Игнорирате профилактика и професионално обслужване

Всеки климатик се нуждае от специално внимание и обслужване от страна на експертите поне веднъж в годината. Така си гарантирате, че някой проблем няма да остане незабелязан, и че климатикът ви е в перфектно състояние. Профилактиката на климатика подобрява и ефективността му на работа, както и спомага да се идентифицират проблеми преди да се развият в нужда от скъп ремонт или замяна на цялата система.

Не поправяте/подменяте климатика навреме

При всеки климатик може да се случи проблемна ситуация, която води до нужда от ремонт или подмяна на цялостната климатична система. Това е особено валидно в случаите, когато разполагате със стар климатик, който може би вече не работи като преди. Важно е да следите за засечки и неефективна работа на климатика, което ще ви подскаже, че може би е време да се насочите към по-нов, или пък че е нужно да бъде прегледан от експерти за премахване на повреди.

Всички тези грешки може да окажат влияние на работата на вашия климатик. Затова е важно да им обърнете внимание и да се уверите, че не ги допускате.

Подобни публикации

Да създадем минималистична баня – основни правила

admin

Изкушаващият свят от мокетени килими – внимание към детайла

admin

На колко години да подменяме мебелите

king content