За Дома

Страхотни идеи, които можете да реализирате със самозалепващо се фолио

Онези от вас, които желаят да освежат и обновят скучния и неугледен интериор в своя дом, могат да го направят с помощта на самозалепващо фолио. Това е декоративно покритие с много достъпна цена, което ще ви позволи да вдъхнете нов живот на старите мебели и да трансформирате всяко пространство, без помощта на майстори и без неприятното замърсяване на цялото жилище.

Видове фолия и техните характеристики

Самозалепващото фолио е универсален довършителен материал, който се използва за декориране на почти всички видове повърхности. Състои се от три слоя – декоративно покритие, лепилна основа и защитно покритие върху лепилото. Най-често горният слой е изработен от поливинилхлорид – доста издръжлив материал, устойчив на влага и механични повреди. Не абсорбира миризми и издържа добре на високи температури.

Според структурата им, фолиата биват еднослойни и двуслойни. Първите се състоят от многокомпонентна смес от полимери, пластификатори, пигменти и стабилизатори. Всички компоненти се смесват в хомогенна маса, след което се произвежда обичайното самозалепващо средство под високо налягане.

В двуслойния филм към PVC покритието се добавя плат или хартиена основа. Тези покрития са по-пластични и в резултат на това са по-удобни за нанасяне, но техническите им характеристики за якост и твърдост са по-ниски от тези на еднослойния филм.

Самозалепващите се филми се произвеждат в голямо разнообразие от нюанси и текстури. Има матови и гланцови фолиа, с имитация на различни видове дърво и естествен камък, холографски, огледални и прозрачни, обикновени и шарени, гладки и текстурирани. Цялото възможно разнообразие можете да намерите в каталога на онлайн магазин Дегрец.

Възможни приложения на декоративните фолиа

Декоративният потенциал на този материал е неограничен. С негова помощ можете бързо да освежите овехтелия интериор, да актуализирате стари детайли на обзавеждането и мебели, да промените цвета им, да направите  витражи и да добавите ярки акценти. Филмът може да се използва върху почти всички видове повърхности, с изключение на бетон и латекс, както и в различни типове помещения, включително такива с висока влажност.

Най-често срещаните начини за използване на самозалепващо фолио включват:

  • Декорация на стени и тавани. Гамата от фолиа, подходящи за целта, е огромна. С помощта на фолио можете да зонирате помещения, да украсите детската стая, да добавите акценти към интериора – и всичко това без излишен разход на средства;
  • Мебелна декорация. Най-лесният начин да реновирате стари мебели, кухненски шкафове, домакински уреди (хладилници, перални) и да скриете всички драскотини, пукнатини и олющени участъци;
  • Върху работни повърхности и за облицовка на врати. Фолиото не се страхува от порязвания и други механични повреди, не избледнява от слънцето и е устойчиво на химикали.Материалът също така надеждно ще предпази крилото на врата от влага и повреди, а широката гама от цветове ви позволява да изберете правилния нюанс.

Самозалепящи фолиа се използват масово за декориране на остъкления и намаляване на тяхната прозрачност. За да се предпазите от яркото слънце и любопитни очи, можете да залепите фолио с различна степен на оцветяване върху прозорците. За стъклени повърхности се произвеждат специални полупрозрачни филми, имитиращи витражи.

Като цяло приложението на самозалепващото фолио е фокусирано основно в интериорния дизайн. Предвид факта, че е напълно безопасен, материалът е подходящ и за декориране на детски стаи с избора на тематичен рисунък. След време можете лесно да смените декорацията с нова, която отговаря на предпочитанията на детето.

Източник: https://degrets.bg/

Подобни публикации

6 съвета за дизайн на детска стая

ilia

Съвети за подобряване на почвата

gri123

Ръководство за идентифициране на висококачествени крепежни елементи: Какво да търсите

redactort
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .