Бизнес България Финанси

Бързите кредити възстановиха обема си отпреди кризата

Бързи кредити

През първото тримесечие на тази година задържат темпа си на растеж около достигнатия

Бързите кредити възстановиха обема си отпреди кризата. Последно преди десет години – към края на 2008 г., обемът им е бил на сегашното ниво. В същото време задържат темпа си на растеж. Това показват данните на БНБ за дейността на дружествата, специализирани в кредитиране към края на март 2018 г.

Години на растеж

Обемът на заемите, отпуснати от небанкови дружества – т.нар. бързи кредити, достига 2.848 млрд. лв. в края на първото тримесечие на тази година. Така на практика за първи път от десет години възстановяват предкризисния си обем. Такъв е бил портфейлът на сектора в края на 2008 г. (2.819 млрд. лв.). След това започна свиване в продължение на близо пет години. От 2013 г. обемът започна отново да нараства, като последните почти две години – 2016 г. и 2017 г., този тип заеми отчитаха седем поредни тримесечия двуцифрен годишен темп.

Миналата година приключи с едноцифрен растеж, показвайки забавяне и спад под 10%. Сега второ поредно тримесечие годишният ръст е едноцифрен, като се задържа около достигнатото ниво. Към края на март 2018 г. бързите кредити са се увеличили с 9.8% спрямо същия период на миналата година. В номинално отношение има леко намаление на годишния обем на нарастване. Към края на март номиналното увеличение е било с 254.8 млн. лв., а година по-рано – с 299.6 млн. лв. През първото тримесечие на тази година имаше структурни промени в сектора, свързани с излизането на една от по-големите компании – БНП “Париба лични финанси”, която се преструктурира в банка и започна дейност като такава официално от 1 февруари 2018 г.

Структура на портфейла

Портфейлът на дружествата за бързи заеми е основно към физически лица – 81.6% е делът на кредитите за домакинствата в общия размер на всички вземания, което прави 2.294 млрд. лв.
В структурата на кредитите за домакинствата преобладаващи са потребителските – 2.151 млрд. лв., като техният годишен ръст е с 16.4%. Делът им в портфейла на дружествата е 93.7%, като постепенно се увеличава. Заемите, които са използвани за съфинансиране за покупка на имот, се свиват с двуцифрен темп за година – 58%, до 43.1 млн. лв. Техният дял намалява до 1.9% в края на декември.

Според срока на кредитите преобладават тези над пет години, като също отчитат двуцифрен ръст – увеличават се със 17.4% на годишна база до 1.124 млрд. лв., като също забавят темпа си на растеж. Годишното увеличение на типичните бързи кредити, т.нар. до заплата – малки суми за кратки срокове, които в статистиката се отразяват със срокове до една година, след отчетеното ускоряване на темпа през предходното тримесечие сега също показва забавяне, нараствайки с 11.4% до 573.2 млн. лв. (при 15.7% през четвъртото тримесечие на миналата година и 13.9% годишен ръст през третото).

Продължават да намаляват необслужваните бързи заеми. На годишна база те се свиват с 11.8% до 342.8 млн. лв. Така като тенденция подобряването на портфейла в сектора се запазва, като лошите кредити намаляват трета поредна година. Делът им в общия кредитен портфейл се свива до 12%.

 

ВИЖТЕ НАЙ-ИЗГОДНИТЕ КРЕДИТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК :

 

Източник: www.capital.bg

Подобни публикации

Заеми и безвъзмездни средства: каква е разликата?

admin

Плячка оскверни ковчега на Раковски! Кивотът пренесе крадени брилянти, а костите на революционера бяха забравени!

admin

Пасивни доходи от Интернет: Мечта или реалност?

admin