История Мистерии

Символизмът на египетския бог Анубис

Резултат с изображение за Анубис

Както при всеки бог, всеки аспект от външността на Анубис, е символичен. Анубис най-често е изобразяван с глава на чакал и тялото на мускулест мъж. При всички изображения главата му е покрита с черна козина, което го доближава до месоядните животни и има характерна черна кожа.

Черното представлява смърт, но е и цвят на прераждането в задгробния живот. В черен цвят е и богатата почва по долината на река Нил, която се възприема като символ на плодородието. Ушите на Анубис винаги са изправени нагоре. Това е символ на предчувствието за проблеми. Интуицията на Анубис за тогавашните поклонници излиза извън обхвата на човешките сетива и способности.

Причината, поради която балсамирания бог се изобразява като чакал, е свързан малко или много с едно предположение. Смята се обаче, че митът произтича от ранните вярвания, свързани с това, че дивите животни са достатъчно мощни, за да пазят мъртвите. Може би ранните египтяни вярват, че силния чакал ще бъде най-добрата защита.

Анубис също така се представя като притежаващ невероятни способности. Смята се, че той въплъщава в себе си магически сили на духа, така че той може да създаде връзка между света на смъртните и подземния свят. Предмети и артефакти с рисунки в подкрепа на това твърдение са погребани в гробниците и на други фараони от тази епоха – включително и на Тутанкамон и Хатшепсут.

В някои илюстрации, Анубис се изобразява с наметало, шлем и жезъл. Наметалото  представя ролята на фараона като водач и пастир на неговия народ, а жезълът, символизира божествената сила на фараона.

Анубис е знаел, че смъртта не е края. От началото на човечеството никога не е имало по-голяма загадка от смъртта. Изглежда, че древните египтяни, включително и големите фараони, проявявали изключително голям интерес към живота след смъртта, колкото и към самото съществуване. Анубис станал символ на великото неизвестно, винаги присъствал, за да въведе мъртвите в бездната отвъд ума и тялото. Впечатляващата фигура на богът с глава на чакал продължава да бъде интересна загадка и до днес. От хилядолетия насам, Анубис повече от всяко друго божество, оформяй основната философия в богатата история на древната цивилизация, че този мимолетен живот, е само началото на едно безкрайно пътуване.

Подобни публикации

Дневникът на иманяра (2 част)

admin

Мечът на хан Кубрат, открит сред съкровището от Малая Перешчепина

admin

Какво виждаме преди смъртта си?

admin