История Мистерии

Символизмът на египетския бог Анубис

Както при всеки бог, всеки аспект от външността на Анубис, е символичен. Анубис най-често е изобразяван с глава на чакал и тялото на мускулест мъж. При всички изображения главата му е покрита с черна козина, което го доближава до месоядните животни и има характерна черна кожа.

Черното представлява смърт, но е и цвят на прераждането в задгробния живот. В черен цвят е и богатата почва по долината на река Нил, която се възприема като символ на плодородието. Ушите на Анубис винаги са изправени нагоре. Това е символ на предчувствието за проблеми. Интуицията на Анубис за тогавашните поклонници излиза извън обхвата на човешките сетива и способности.

Причината, поради която балсамирания бог се изобразява като чакал, е свързан малко или много с едно предположение. Смята се обаче, че митът произтича от ранните вярвания, свързани с това, че дивите животни са достатъчно мощни, за да пазят мъртвите. Може би ранните египтяни вярват, че силния чакал ще бъде най-добрата защита.

Анубис също така се представя като притежаващ невероятни способности. Смята се, че той въплъщава в себе си магически сили на духа, така че той може да създаде връзка между света на смъртните и подземния свят. Предмети и артефакти с рисунки в подкрепа на това твърдение са погребани в гробниците и на други фараони от тази епоха – включително и на Тутанкамон и Хатшепсут.

В някои илюстрации, Анубис се изобразява с наметало, шлем и жезъл. Наметалото  представя ролята на фараона като водач и пастир на неговия народ, а жезълът, символизира божествената сила на фараона.

Анубис е знаел, че смъртта не е края. От началото на човечеството никога не е имало по-голяма загадка от смъртта. Изглежда, че древните египтяни, включително и големите фараони, проявявали изключително голям интерес към живота след смъртта, колкото и към самото съществуване. Анубис станал символ на великото неизвестно, винаги присъствал, за да въведе мъртвите в бездната отвъд ума и тялото. Впечатляващата фигура на богът с глава на чакал продължава да бъде интересна загадка и до днес. От хилядолетия насам, Анубис повече от всяко друго божество, оформяй основната философия в богатата история на древната цивилизация, че този мимолетен живот, е само началото на едно безкрайно пътуване.

Подобни публикации

Кой построи пирамидите?

admin

Бъдещето на Земята: шестата раса и новата ледена епоха

admin

Етнически и културни аспекти на Горна Джумая ( Благоевград) след 1878

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .