Видео Любопитно Факти

Топ 10 на най-скъпите метали в света! Гледайте непременно!


Какво знаете за най-ценните метали? Навярно мислите, че най-скъпия метал е платината, но това не е така! Ние създадохме за вас Топ 10 на най-скъпите метали в света.

10. Скандий (Scandium)

Лек метал със сребрист цвят с жълти отвори. Скандий активно се използва в света на високите и инновационни технологии. Той се използва при конструиране на роботи, ракети и самолети и дори космически спътници. Стойността за 1 грам е 4 шатски долара.

9. Рений (рений)

Серебрист бял метал, разполагащ с най-висока степен на твърдост и е един от най-редките елементи в света. Високата плътност позволява да се изработват от него части за реактивни двигатели. Цена за грам от 3 до 5 долара.

8. Осмий (Osmium)

Гълъбово-сив или сребърен метал, характеризиращ се с висока здравина и твърдост. Използва се най-вече във фармакологията и химическата промишленост в качеството на катализатор. Цена на един осмий на световния пазар варира от 12 до 15 долара.

7. Иридий (Iridium)

Това е едновременно твърд и рядък метал със сребристо-бял цвят. Той притежава висока температура на топене. Освен това е с много висока плътност и издръжливост. Ювелирите го прибавят към платината, тъй като той я прави в три пъти по-здрава и устойчива. Украшенията от тази сплав практически не се износват и са много красиви. Стойността му е от 16 до 18 долара за един грамм.

6. Паладий (Паладий)

Той е лек и гъвкав сребристо-бял метал от платиновата група. Той е много пластиче, полира се добре и не променя цвета си, защото е много устойчив на корозии. Той се радва на голяма популярност сред ювелирите, тъй като е на добра цена. Паладий се отличава с достъпност и лекота, което позволява създаването на всякакви оригинални дизайни ювелирни творения.

5. Родий (Rhodium)

Това е твърд благороден метал от платиновата група, който е със син цвят, притежаващ редица уникални свойства. Ежегодно от него се добиват около 30 тона. Около 80% от Родия служи за катализатор в автомобилната и химическа промишленост. Главното достойнство на Родия е, че участва активно в създаването на производствените реактори. Цената му е в рамките на 30-45 долара за един грам.

4. Злато (Gold)

Този скъпоценен метал, който се среща в чист вид в природата, е най-популярния в света. Той е мек, изключително красив, устойчив на коррозии и се счита за най-добрия материал за бижута от ювелирите. лагодарение на своята трайност и пластичност, златото е най- популярния благороден метал. Цената му е 35-45 долара.

3. Платина (платина)

Благородният метал е със сребристо-бял цвят с особен блясък. Обикновено той се използва в естествени сплави с други метали. Тя придобива голяма популярност, благодарение на нейната пластичност, както и отличен външен вид. Освен това от нея се произвеждат и ювелирни изделия, а в производствената мрежа се прилага широко. Цената на грам е 40-50 долара.

2. Осмий-187 (Osmium-187)

Той е рядък изотоп, като процесът на добив, който се отличава с изключителна сложност, отнема около девет месеца. Той представя черен кристален чист прах с виолетов блясък. Казахстан е първата и единствена държава, продаваща Осми 187 на световния пазар. Цената му е 10 000 долара за 1 грам.

1. Калифорний-252 (California-252)

От един грам изотоп се извлича енергия, която дава необходимата мощност на един среден атомнен реактор. Неговата цена е 27 милиона долара за грам.Това е най-добрата цена, на която се предлагат 20 или 40 микро единици.

Подобни публикации

Оставете логиката и рационалността настрана. Не подтискай интуицията и бъдете щастливи!

admin

Фрапиращи кадри от катастрофата в Монсерат

admin

10-те тайни на младостта и красотата 

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .