История Любопитно Свят

Новото лице на ранночовешки прародител на 3,8 милиона години

В Етиопия е открит череп, принадлежащ на ранен човешки прадед, живял преди около 3,8 милиона години.

Това е първият път, когато е открит череп, принадлежащ към анамензиса на Австралопитек и откритието хвърля светлина върху еволюционната история на ранните човешки предци.
Изследователите работят над проучването на проекта за палеоантропологични изследвания Woranso-Mille в регионалната държава Ефиопия в Афар.

На 16 февруари 2016 г. е открита горната челюст. Претърсиха района за повече парчета за 16 часа и извадиха останалата част от черепа.

Подробен анализ на черепа и къде е намерен е публикуван в сряда в списанието Nature.
„Не можех да повярвам на очите си, когато забелязах останалата част от черепа“, казва Йоханес Хайле-Селаси, автор на изследването и уредник по физическа антропология в Природонаучния музей в Кливланд. “Това беше моментът на еврика и сбъдната мечта. Това е един от най-значимите екземпляри, които открихме досега от сайта.”


Черепът, наричан MRD, представлява ранния човешки прародител, известен като австралопитеков анамензис, живял между 3,9 и 4,2 милиона години. Те са прародител на Australopithecus afarensis, към който принадлежеше известният скелет на Люси и се смята, че е родил нашия род, Homo. Афаренсис дойде по-късно, живеейки между 3 и 3,8 милиона години.

Черепът на MRD е открит само на 34 мили северно от мястото, където през 1974 г. е бил възстановен скелетът на Люси. Международен екип от геолози, палеоботанисти и палеоантрополози помогнаха да се определи възрастта на черепа, като проучиха местообитанието, където е намерен.

Черепът на анамензис, който вероятно е принадлежал на мъж, който е бил транспортиран на кратко разстояние надолу по река след смъртта и е погребан от утайка в делта, според Бевърли Сейлър, автор на проучването и професор по стратиграфия и седиментология в университета Case Western Reserve.

Преди това изследователите смятат, че анамензисът, който е известен само преди от изолирани костни фрагменти, умира и води до афаренсис. Но откриването на черепа разкрива, че двата вида вероятно се припокриват и съществуват съвместно поне 100 000 години. Това несъмнено оспорва идеята, че човешките предци са се развили по линеен начин.

Подобни публикации

Уникална шега! Никой не различи мъжко от женско дупе! (МНОГО СМЯХ)

admin

Какво не бива да пропускате, когато подготвяте екипировката си за лов или планински преход?

redactort

Какво представлява притеснението у детето и как да работите върху него?

admin