История Любопитно Полезно

История на моделите дълги рокли

Дълги рокли

Ако се питате коя е годината, в която се е появила първата рокля, малко трудно ще откриете точна дата. И все пак, дори моделите рокли си имат своя история.

Според критиците в модата има дамски тоалети, които сами налагат история в модата. Такива са незабравимите лица на Мерилин Монро и ефирната, бяла рокля, с която участва във филма „Проклетите седем години“; Яркочервената дълга рокля на Джулия Робъртс от едноименния филм „Хубава жена“ и още много паметни кройки.

История на моделите дълги рокли

Време е да се върнем повече от век назад и да си припомним за:

Историята на дългата рокля от 1910 г. Тогава се носили елегантни дълги рокли, чиято цел била да издължат силуета, да направят фигурата по-стройна и до голяма степен да допринесат съчетанието с корсет;

История на моделите дълги рокли от 1920 г. И в тези години, те останали доста актуални, но кройката им далече се променила. Те станали малко по-освободени, малко по-широки и разбира се удобни. За това свидетелстват днешните модели летни рокли;

Историята на женственост струяща от рокля през 1950 г. Това е заложено в моделите на Кристан Диор. Колекциите му са с дължина до прасеца. Представляват по-широки модели и подчертават талията. Corolle остава на модния подиум цяло едно десетилетие;

Малко по-късно 1960 г. Одри Хебърн остава в историята на модата с дългата тясна рокля;

1970 г. се отбелязва с Хипи модата. В тези години, разрешено е носенето на дълги или много къси рокли, ведри или шарени модели летни рокли;

1980 г. – през тези години на мода е всичко. Носят се дълги и къси рокли, широки и тесни модели, шарени или едноцветни. Най-актуални са тези, които се разширяват в талията и имат А-образна форма.

1990 г. – в тези години на мода са блестящите материи и много тесни рокли;

2000 г. – на модния подиум се връщат, както моделите романтични дълги рокли, така също и къси. Реално на мода е всичко.

Класиката в моделите дълги рокли не е строго фиксирана!

Дори сред много елегантните модели се забеляза разчупване на стереотипите. И все пак, ако си задавате въпроса, дали съществува идеална рокля мечта, то такава със сигурност има. Такава рокля ще е перфектна за една жена, докато за друга представата за съвършен модел може да е съвсем друга.

В миналото е било далеч по-лесно… Така, например по времето на барок, официалната рокля е била задължително с висока талия, ръкавите буфан, присъствал е корсет, кринолин имало е и дълбоко деколте, богато украсена горна част и фусти, стелещи се като водопад.

Свобода в съвременните модели дълги рокли

Съвременната свобода в облеклата, позволява да се избират измежду всякакви модели, материи, цветови съчетания и кройки рокли. Тази свобода позволява на всяка жена да се открой с неустоим чар и магнетичност. Тя й дава право да избере своя зашеметяващ тоалет, който да я открои сред тълпата. Тя се изразява в ефирна елегантност, дори, когато на тържествено събитие присъстват стотици представителки на нежния пол.

Подобни публикации

Луковитското златно съкровище на траките

admin

6 навика на най-успешните жени

admin

Как да почистите вашия лаптоп от прах

admin