Любопитно

Как учтиво да откажете покана за рожден ден?

На всеки се е случвало да бъде поканен на нечий рожден ден и да няма възможност да присъства поради различни причини. Няма какво да направите, ако не можете да присъствате на това събитие. Най-правилно е да отхвърлите поканата, но трябва  да го направите с уважение и искреност. Разбира се, в никакъв случай не забравяйте да изпратите своите пожелания за рожден ден.

Има етикет, когато става въпрос за отхвърляне на покана за парти и конкретно за рожден ден. Въпреки че е невъзможно да се избегне разочарованието, когато отхвърляте поканата, има начини да направите това учтиво, така че да не наранявате чувствата на хората, особено, ако рожденния ден е на жена. Най-лошото, което можете да направите, е да не отговорите на поканата изобщо.

На първо място, отговорете възможно най-бързо. Домакинята ще оцени Вашия бърз отговор и ще й е по-лесно с планирането на партито и с бюджета.

Второ, най-добрият начин за отговор е този, който се предлага във вашата покана. Например, ако поканата предлага обаждане по телефона, обадете се на домакинята. Ако е даден  мейл, тогава отговорът Ви ще е по електронната поща. Ако с поканата не е посочен начин за отговор, можете да изберете как искате да откажете. Имайте предвид, че за неформално парти, вербалният начин е най-добър, но за по-официални партита, най-добрата е мейла.

Освен това езикът, който използвате, трябва да е любезен. Може да кажете нещо като:

„ Благодаря Ви много за любезната покана. За съжаление не можем да присъстваме. Пожелаваме ви всичко най-хубаво и  едно прекрасно празненство. “

Или:

„Получихме вашата покана за парти. Съжаляваме , че няма да можем да присъстваме, поради предварително поети ангажименти. Благодаря Ви много, че мислите за нас. “

А може и:

„Много ви благодаря, че ни поканихте на партито си. За съжаление вече имаме планове, така че не можем да присъстваме. Надяваме се, че ще отпразнувате този специален повод прекрасно. “

И накрая, препоръчително е да вземете подарък и картичка с подходящи пожелания за рожден ден на жена. Когато сте възпрепятствани да присъствате на рождения, е учтиво да изпратите подарък с искрени пожелания.

Подобни публикации

Как да сортирате стари си неща

desito

Какво ще стане, ако старомодните навици за запознанства се върнат на мода?

admin

Учените се противопоставят на теорията на Харвард за „извънземни космически кораби“

admin