Полезно

Правила за планиране на малка кухня

Правила за планиране на кухня

Всеки човек, има свои собствени идеи за това коя кухня може да се счита за наистина малка. Според сегашните вътрешни стандарти, малката кухня е стая с площ до 8 м2. Въпреки това, дори и на по-малка площ, е напълно възможно да се очертае функционална и удобна кухня.

Най-добрият вариант за малките кухни ще е L-образният и едноредов комплект. Ако мивката, печката, масата за рязане, хладилникът и стойката за пода не се поберат в една линия, се препоръчва да се използва ъглова подредба, въпреки че е по-малко удобна за малките кухни. Такава значително намалява площта на зоната за хранене. Почистване на строителни отпадъци, събиране в чували, товарене и транспорт.

Опитайте се да направите това, без проход между работния триъгълник.

В много малка кухня е по-добре да не поставяте зона за хранене. Ако не може да преместите в друга стая, се препоръчва да планирате зоната за хранене, така че да не пречи на готвенето, когато се сгъва / сгъва. Сгъваема маса, комбинирана със сгъваеми столове, е добър вариант.

Максимално намалете броя на вратите, които се отварят във всяка посока в шкафовете. Трябва да се даде предпочитание в полза на ролетни щори, сгъваеми или плъзгащи се крила. Това правило важи и за интериорната врата, тъй като обичайното отваряне на вратите навътре отнема почти 1 м2 използваема площ.

Площта на работещи и просто полезни повърхности може да се увеличи поради допълнителни нива и рафтове. Масата за рязане също може да се прибира.

Не пренебрегвайте ергономичните кръгове при попълване на ъглови шкафове.

Един от най-трудните моменти при планирането на малки кухни е поставянето на хладилник. Като алтернатива може да купите хладилник с височина, малко по-ниска от височината на плотовете, за да подредите работна повърхност отгоре. Такъв хладилник няма да блокира светлината и да раздели работната зона.

Отлично решение би било да инсталирате бар с куки (парапет) или метална решетка. Препоръчително е да го поставите между стенните, шкафове и плота. На парапета може да окачат най-необходимите кухненски прибори, които използвате най-често.

Подобни публикации

Как се връзва тюрбан

admin

Какви са топ тенденциите в интериора на банята? (Снимки)

admin

Вълшебството на празниците

redactort