Полезно

Как да изберем трапезна вода за бъдем по-здрави

Съвременният пазар предлага на потребителя голямо разнообразие от питейна вода, която се отличава не само по цена и състав, но и по качествени параметри – вкус, степен на минерализация и т. н. Често на потребителят му е трудно да направи правилния избор в полза на този или онзи продукт. Водата може да се достави от различни източници – от водопроводната мрежа, открити източници, минерални извори. В зависимост от източника е различно и качеството и състава на съответната вода. Това налага да се обърне внимание при избора на трапезната вода.

Повърхностните почвени води имат високо органично съдържания, но по-малко соли. Водата от изворите съдържа голямо количество микроелементи и различни химически вещества – желязо, магнезий, калций. Всяка вода се подлага на филтрация за да се отстранят вредните компоненти. Може да се дезинфекцира и с различни методи на използване на сребро, озон или хлор. Съвременните методи за почистване на водата от вредните елементи се свеждат до въздействието с ултравиолетови лъчи.

Качествена трапезна вода се получава при използване на обратна осмоза и обогатяване с озон. Известно е, че обогатяването с озон не само подобрява качеството на водата, но и увеличава кислорода в кръвта, което е от голямо значение за здравето на човек. Озона в кръвта активира всички жизнени дейности, подобрява работата на мозъка, дейността на белите дробове, обмяната на веществата, влияе положително за нормализиране на кръвното налягане и захарта в организма.

При обратната осмоза се филтрира водата и се отстраняват всички примеси на молекулно ниво – нитрати, тежки метали, органични вещества, пестициди. Химични вещества в случая не се използват, което прави обратната осмоза сигурен начин за почистване на питейната вода. По този начин трапезната вода е чиста, приятна на вкус и най-вече – полезна.

При купуване на бутилка с трапезна вода е необходимо да се обърне внимание на нейния цвят, да няма утайка по стените и дъното. На етикета трябва да е отразена цялата информация за съдържанието на бутилката.

Като трапезна вода може да се предложи и минерална, но при нея състава е различен и е много важно при употребата да се съобразите точно с това съдържание. Минералната вода не се препоръча за употреба от деца до седем годишна възраст, докато за трапезната няма ограничение.

Подобни публикации

Капаните на кредитните карти. Бъдете внимателни!

admin

Качественият сън гарантира здравето

redactort

Дом за възрастни хора – Осигуряване на качествена грижа и живот за нашите близки

admin1