Полезно

Как да изберем трапезна вода за бъдем по-здрави

Съвременният пазар предлага на потребителя голямо разнообразие от питейна вода, която се отличава не само по цена и състав, но и по качествени параметри – вкус, степен на минерализация и т. н. Често на потребителят му е трудно да направи правилния избор в полза на този или онзи продукт. Водата може да се достави от различни източници – от водопроводната мрежа, открити източници, минерални извори. В зависимост от източника е различно и качеството и състава на съответната вода. Това налага да се обърне внимание при избора на трапезната вода.

Повърхностните почвени води имат високо органично съдържания, но по-малко соли. Водата от изворите съдържа голямо количество микроелементи и различни химически вещества – желязо, магнезий, калций. Всяка вода се подлага на филтрация за да се отстранят вредните компоненти. Може да се дезинфекцира и с различни методи на използване на сребро, озон или хлор. Съвременните методи за почистване на водата от вредните елементи се свеждат до въздействието с ултравиолетови лъчи.

Качествена трапезна вода се получава при използване на обратна осмоза и обогатяване с озон. Известно е, че обогатяването с озон не само подобрява качеството на водата, но и увеличава кислорода в кръвта, което е от голямо значение за здравето на човек. Озона в кръвта активира всички жизнени дейности, подобрява работата на мозъка, дейността на белите дробове, обмяната на веществата, влияе положително за нормализиране на кръвното налягане и захарта в организма.

При обратната осмоза се филтрира водата и се отстраняват всички примеси на молекулно ниво – нитрати, тежки метали, органични вещества, пестициди. Химични вещества в случая не се използват, което прави обратната осмоза сигурен начин за почистване на питейната вода. По този начин трапезната вода е чиста, приятна на вкус и най-вече – полезна.

При купуване на бутилка с трапезна вода е необходимо да се обърне внимание на нейния цвят, да няма утайка по стените и дъното. На етикета трябва да е отразена цялата информация за съдържанието на бутилката.

Като трапезна вода може да се предложи и минерална, но при нея състава е различен и е много важно при употребата да се съобразите точно с това съдържание. Минералната вода не се препоръча за употреба от деца до седем годишна възраст, докато за трапезната няма ограничение.

Подобни публикации

За моторното масло – характеристика и избор

admin1

Татуировките са тотално демоде

admin

Защо продажбите на матраци скочиха по време на локдауна

gri123
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .