Полезно

Какво причинява електрическите пожари? Ето какво трябва да знаете

Статистиката сочи, че годишно се случват около 50 хиляди жилищни пожара. Сигурни ли сте, че вашият дом е в безопасност? Разбирането на рисковете и причините за електрически пожари е най-добрият начин да защитите имуществото и семейството си.

Разберете кои са най-често срещаните причини за електрически пожари и как да ги предвидите.

Причини за електрически пожари

Как започват електрическите пожари? Необходимо е само прекомерна топлина или една искра. Ето някои от основните причини за електрически пожари.

Остаряло или износено електрическо окабеляване

На колко години е вашият дом? Къщите, построени преди повече от 20 години, най-вероятно имат остарели кабелни инсталации. За съжаление остарялото окабеляване е водеща причина за пожари в къщите, защото не може да отговори на изискванията на съвременните технологии и консумацията на енергия. Как ще разберете за това? Може да забележите чести претоварвания на прекъсвачите, прекъсвания на електрозахранването или други признаци, произтичащи от лошо окабеляване.

Стратегия за предотвратяване на пожари: Наемете квалифициран електротехник, който да инспектира дома ви и да замени всички стари или повредени кабели. Също така ще провери всяка инсталация и ще даде съвет дали има нужда да бъде подменена и с каква.

Неизправни електрически контакти

Знаете ли, че повечето електрически пожари започват в търговски обекти? Не добре обезопасените контакти са по-склонни да искрят, да се запалят. Дори заземените контакти могат да предизвикат пожар, ако окабеляването зад тях се разхлаби.

За да се предвидят подобни ситуации е хубаво да се използват контакти, които имат вграден автоматичен прекъсвач, предназначен да ви предпази от токов удар и да предотврати късо съединение на панела в дома или на друго място. Принципът на действие е, че при пожар или в случай на късо, се изключват от системата.

Стратегия за предотвратяване на пожари: Редовно проверявайте обектите. Потърсете признаци на износване, включително сажди около контактите или ключовете. Ако проводниците са разхлабени, затягането им ще намали шансовете за пожар. Винаги се обаждайте на професионален електротехник за подобрения на контактите или сериозни електрически ремонти. Ако се нуждаете от  компоненти и материали за електротехническата промишленост или от готови ел технически изделия с доказано качество и гаранция, доверете се на Сибел. Разгледайте богатия асортимент в уебсайт на фирмата.

Претоварвания на електрически вериги

Включването на твърде много кабели в един източник на енергия е рецепта за бедствие. Избягвайте да използвате един удължител за захранване на множество уреди и електроника едновременно. Претоварването на веригата ще износи системата и може да доведе до пожар и сериозни разходи за възстановяване не електричеството след това.

 

Стратегия за предотвратяване на пожари: Вместо да разчитате на удължители, опитайте да използвате множество контакти и се уверете, че всички те са изправни. Ако нямате достатъчно контакти или специални вериги в дома си, наемете електротехник, за да инсталирате още.

 

Стари уреди

Разбира се, този тостер от 90-те може да изглежда страхотно, но вероятно не е безопасен за използване. По-старите уреди не отговарят на съвременните стандарти, що се отнася до материалите, конструкцията и правила за безопасност. Освен това остарелите уреди са по-склонни да имат изтъркани или прекъснати кабели.

 

Стратегия за предотвратяване на пожари: Проверете уредите за признаци на електрически повреди. Всички уреди, които издават странни звуци или предизвикват изгаряща миризма, трябва да бъдат проверени от специалист по ремонт на уреди. Заменете дефектните уреди с нови модели, които следват настоящите стандарти за безопасност.

Осветителни тела

Не всички крушки работят с всяко приспособление. Инсталирането на крушка с висока мощност в несъвместима лампа е основната причина за електрически пожари. Покриването на лампата с импровизиран абажур от плат също може да доведе до пожар.

 

Стратегия за предотвратяване на пожари: Проверете двукратно мощността, преди да инсталирате нови крушки. Ако дадено осветително тяло стане твърде горещо, когато се използва, е време да го замените. Използвайте само търговски абажури, проектирани да отговарят на формата и размера на вашето тяло.

Преносими нагреватели

Преносимите нагреватели имат репутация, че причиняват пожари в къщи. Тези уреди се нагряват бързо и почти веднага могат да запалят лесно запалими материали. Поставянето на преносим нагревател твърде близо до завеси, спално бельо или тапицерия може да доведе до пожар.

 

Стратегия за предотвратяване на пожари: Съхранявайте нагреватели върху пожаробезопасни повърхности и ги пазете далеч от запалими материали. Никога не оставяйте нагревател без надзор и винаги изключвайте уреда от контакта, когато не се използва.

Съвети за защита от електрически пожари

Дори ако спазвате всички мерки за безопасност и правила, не винаги е възможно да предотвратите всички електрически пожари. Ако се случи, бъдете готови да защитите семейството си. Ето как един електротехник препоръчва да се пазите в безопасност.

 

Уверете се, че вашата електрическа система отговаря на изискванията и е безопасна за употреба. Това може да включва надстройка на контактите, актуализиране на стар електрически панел, подмяна на старо или износено окабеляване и други. Никога не използвайте електроника с износени, счупени или кримпвани проводници. Те могат да искрят и да се възпламенят.

Инсталирайте работещи детектори за дим в целия си дом. Тествайте и сменяйте често батериите им.

Инвестирайте в пожарогасител. При електрически пожар водата няма да ви помогне. Дори може да влоши положението много повече. Изберете пожарогасител с подходящ клас след консултация със специалист.

 

 

Подобни публикации

Залог на aвтомобил: Какво трябва да знаете

admin1

Чаено Дърво, Карамфил и Мащерка – Етерични Масла за Почистване на Кожата

admin

Болтовете от неръждаема стомана за изработка на градински мебели

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .