Любопитно Свят

Най-дръзките и смели обири в историята

Естествено не одобряваме професията на престъпниците, но има малък момент на възхищение на всеки, който е изключително добър в това, което прави. Затова съществуват и филмите като „Бандата на Оушън“ – оценяваме гениалността на измисления майстор крадец и си мислим, че такива неща стават само на кино. Оказва се, че не точно така, ето няколк примера в защита:

1. Банда задига всичките пари на Стокхолм и бяга с хеликоптер

Една от най-паметните сцени от историята на екшън филмите е тази с обира в „Жега“ от 1995г. Въпросният обир, извършен от бандата на Робърт Де Ниро, прераства в улична война с картечници и експлозии. Сценарият е толкова нелеп, че почти прилича на пародия, но група сръбски бандити успяват да извършат дори още по-невероятен обир през 2009г в Швеция.
Банда от десетина престъпници задигнали хеликоптер, кацнали на покрива на депо за пари на известна охранителна фирма и въоръжени до зъби си проправили път през него.

След време някои от участниците в обира са хванати и осъдени, но доста от парите така и не били открити. Макар шведските власти да не обявяват колко точно пари са откраднати, можем да гадаем, че са били страшно много, защото пускат официално обявление, че банкоматите може да останат без пари за известен период.
Helicopter_Robbery_on_the_rooff_presentation_image-655x360

2. Фалшификатор продава фалшиви картини на нацистите

Меергерен бил холандски художник, който така не постигнал особен успех със своите картини. Бил обаче брилянтен фалшификатор, който можел да пресъздаде всяка известна картина и копието по нищо да не се различава от оригинала. Когато нацистите (които обичали да „колекционират“ европейско изкуство) окупирали Холандия, Меергерен съзрял в това невероятна възможност да забогатее, като измами най-големите кретени на планетата.

Накрая Съюзниците спечелили войната и открили откраднатото от нацистите изкуство, но това създало нов проблем за Меергерен: фалшификатите му били толкова добри, че изглеждало сякаш той ги бил откраднал и продал на нацистите, поради което го арестували. Въпреки че си признал за всичко, картините му били толкова неразличими от оригиналите, че експертите, наети от обвинението, също не му повярвали и потвърдили, че лъжел, за да намали присъдата си. Едва когато се натъпкал с достатъчно алкохол и морфин, за да пресъздаде успешно картина на Вермеер, Меергерен успял да докаже невинността си. Или поне да докаже, че е виновен за нещо съвсем различно.
VanMeegeren19452-655x545

 

3. Истинската Банда на Оушън обира най-сигурния трезор

Най-нереалистичният обир в киното сякаш е този от „Бандата на Оушън“. Дори най-умните крадци предпочитат грубата сила пред сложните схеми, доближаващи се повече до магията. Това обаче ни води до Леонардо Нотарбартоло, който през 2003г извършва най-невероятния обир в историята, изпразвайки Диамантения център в Антверпен, Белгия.

онеже това не е филм, няма как да разгледаме набързо планирането на обира и тренировките на Нотарбартоло, затова прескачаме до един уикенд през 2003г, когато необработени диаманти на стойност $100 милиона се изпарили от най-сигурния трезор в света. Това бил най-големият бижутериен обир в историята до тогава, като и до днес никой не е сигурен как точно се е случил.

По онова време, Диамантеният център в Антверпен е един от най-сигурните трезори на Земята – там се съхранявали голяма част от диамантите в света, които били защитени от бронирани врати, магнитни полета, сеизмични сензори, сензори за движение, топлинни сензори, доплеров радар и т.н.
diamond_heist_vault-655x472

ВИЖТЕ ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ТУК >

 

 

 

 

Подобни публикации

5 неща, които привличат мъжете като магнит (Снимки)

admin

Оглеждате ли се кой върви до вас? :)

admin

Невидимият щит във “Въпрос на гледна точка”

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .