Култура

Започва началния тест-драйв на Сцена-Портал «Виртуални интерактивни изкуства» с излъчване от Световния ден на Пантомимата

Стартира началния тест-драйв на очакваната с интерес платформа Виртуални интерактивни изкуства осъществявана от ВИА с финансиране по проект от НФ Култура.

 

Той започна с отбелязването на две знаменателни събития в един и същи ден:

  • 100 години от рождението на големия артист и мим Марсел Марсо
  • Световният ден на Пантомимата,

който неслучайно се отбелязва именно на тази дата в годината.

 

Платформата «Виртуални интерактивни изкуства», си сътрудничи с две организации, пряко свързани с отбелязването на днешния ден – Националната академия НАТФИЗ «Кръстьо Сарафов» и  WMO (Световната организация по Пантомима) с президент Марко Стоянович и седалище Белград. Именно чрез профила на WMO изграден в Платформата “VIA” и благодарение на предоставените от WMO и Марко Стоянович материали, се отбелязват двете събития.

«Днес е специален ден и на трите организаци – Това е рожденият ден на WMO, смисълът на чието съществуване е развитието и разпространението на Пантомимата в световен мащаб. НАТФИЗ също е особено съпричастен към отбелязване и на двете събития, тъй като Националната ни театрална академия е едното от четирите висши училища в света, които предлагат бакалавърско образование по Пантомима.
А наш възпитаник, Герасим Дишлиев, бе основният асистент на самият Марсел Марсо, до неговата кончина, в собствената му школа. Не случайно, президентът Марко Стоянович преди време връчи Специалното WMO отличие на НАТФИЗ за изключителен принос към Световното изкуство и образование по Пантомима.  А за ВИА Театър, днес с двете събития стартира официалният тест-драйв на Платформата «Виртуални интерактивни изкуства» – разказва Ръководителят на Катедра Драматичен театър, Ръководител на специалността «Театър на движението – Пантомима», както  ръководител клас, 4 курс ТД-Пантомима в НАТФИЗ, проф. д-р Велимир Велев.

Датата 22 март тази година ще бъде отбелязана с архивни кадри излъчени през Платформата «Виртуални интерактивни изкуства» (Virtual Interactive Arts), с която НАТФИЗ и WMO си сътрудничат.

Предвидената по случай 100 години от рождението на Марсо премиера на хибридения пантомимен спектакъл „ВЕЧНИЯ МАРСО“, с участието Батист Марсо и Джеси Айзенберг, който трябваше да се излъчи през платформата «Виртуални интерактивни изкуства», по обективни причини няма да се състои.

Ежегодната Световна конференция на WMO, провеждана в седмицата на тази дата, ще бъде разсрочена във времето през годината и разпределена в няколко последователни събития, които заинтересованите, ще могат да видят и на Платформата на ВИА (VIA).

 

Проектът „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Приносът на теорията на Айнщайн за съвременните открития за антигравитацията

admin

Вярата може да ни излекува от всяка болест, променяйки нашия генетичен код!

admin

Основна схема на масовата комуникация

admin