България Култура Полезно

ДА СПАСИМ ЧИТАЛИЩЕТО, ТО Е ЗА ВСИЧКИ

  • 11111111111vЧИТАЛИЩНИ НЕВОЛИ
    Читалището бе изправено пред невиждано изпитание в цялата си 150 годишна история-да остане без част от своята материална база, използвана за провеждане на културно-просветни прояви. Тя се оказва изключително привлекателна за „търговците в храма”, тъй като се намира в центъра на града и е вече разработен обект. Читалищата в България в момента са изправени пред реалната заплаха от създаването на така наречените „Виртуални читалища”, които използват либералните слабости на Закона за читалищата за вписването им в регистъра и без да извършват никаква дейност, получават държавна субсидия. А читалища, които реално  поддържат библиотеки, художествени колективи и друга културна дейност са оставени да мизерстват. Не трябва да позволяваме това да се случи с читалището в нашия град. За това обаче ни е необходима голяма обществена подкрепа от всички читалищни членове и  гражданите на Благоевград. За да се случи това то се нуждае и от подкрепата на местната власт, която до момента работи директно срещу читалището, нарушавайки грубо решенията на съдебната власт в страната.Днес жертвата е читалището, утре наред ще е някой друг в жаждата за разграбване на местата за култура и просвета  и превръщането им в търговски средищa.
  • .
  • RMV_6076ДА ПОСТИГНЕШ ЦЕЛИТЕ ВЪПРЕКИ БЕЗХАБЕРИЕТО НА МЕСТНАТА УПРАВА е истински успех за читалището. То успява изцяло със собствени средства и тези по спечелени проекти да се издържа, като поддържа само материалната си база в централната читалищна сграда и филиалните библиотеки, финансира концертни турнета в страната и чужбина на художествените си колективи, обновява книжния фонд, музикалните  инструменти, сценичните костюми и тиражира собствени печатни издания.

 

 

 

 

.

 

  • 17d691b27f4f4c84790bb21e66ce0e72Местната управа нехае за състоянието на рушащата се сграда, на която не е правен основен ремонт от самото и реконструиране през 1986г. Течащия покрив застрашава състоянието на едно уникално богатство за нашия град-концертния орган, който е един от осемте концертни органа в цяла България. Рушащата се сграда застрашава реално и живота на преминаващите покрай нея граждани и множеството деца, които я посещават, или играят около нея.

 

.

 

  • Save0013ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ –1866”- КУЛТУРЕН ФАКТОР ЗА БЛАГОЕВГРАДЧАНИ Вече 150 години то дава възможност на хиляди граждани да станат част от магията, наречена „изкуство” чрез своите художествени колективи-15 на брой, които обхващат над 300 самодейци. Детската музикална школа е с най-стари традиции в обучението по различни музикални инструменти и с най-добрите преподаватели по пиано, цигулка, китара, мандолина и орган. Читалищната библиотека обслужва множество читатели в централна градска част и в още пет квартала на града.Неговите зали са препълнени с репетиционна и концертна дейност. Но местната власт се прави, че не го забелязва и редовно пренебрегва неговите художествени колективи в тържествени общоградски прояви, за сметка на гостуващи и много по-скъпо струващи такива.

 

_DSC0882В годините на финансова криза, бездуховие и безотговорност към културата читалище „Никола Вапцаров -1866 ” постига успехи „ напук” на политическото местно  безхаберие.

През последните години откакто Васил Новоселски стана Председател на читалището в Благоевград, най-старата културна институция бележи развитие във всякакви аспекти: нарастване на членската маса, увеличаване на художествените колективи, постоянно растящата бройка на децата в Детската музикална школа,  културните прояви на читалището на местно, национално и международно ниво, участията в български и световни конкурси и фестивали. Доказателство за това са и спечелените многобройни награди.

През последните години  са се закупили  костюми на самодейците в читалището, нови музикални инструменти, нова техника и извършване на ремонтна дейност.

В знак на потвърждаване на успехите на културата „Читалище Никола Вапцаров 1866 ” ни бяха предоставени най-любезно кратки статистически данни за постигнато през последните години.

 

3

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

НЕКА ДА СЕ БОРИМ ЗАЕДНО ЗА РАЗВИТИЕТО НА КУЛТУРАТА В БЛАГОЕВГРАД!

 

ПЛАКАТ ОС_BN_1

 

 

Подобни публикации

Как се връзва вирбел

admin

От какво зависи цената на дограмата

admin

Как да премахнете петна и миризми от килима

desito