Полезно

Академия за иновации и развитие

Академията за иновации и развитие четвърта година доказва със съдържателна дейност и сериозни, интересни, респектиращи участниците мероприятия, ползата от своето изграждане и съществуване. Тя е Сдружение с нестопанска цел на заетите във Висшите училища на Република България. Нейният живот и дейност се ръководи по приети Устав и Правилник от Управителния и Академичен съвет с Председател акад.проф.д-р Иван Величков.

Мисията на Академията е да обединява, организира и активизира интелектуалния потенциал от Висшите училища за успешно интелигентно и иновационно устойчиво развитие на страната, като активен член на ЕС и в общуване с други страни от Европа, Балканите и света.

Целите на Академията са развитие и утвърждаване на ценностите на гражданското общество и на директната демокрация за използване на науката, образованието, културата при реализиране на националните идеали и интереси чрез създаване на научни продукти за ускорено развитие на българското общество, повишаване качеството на образованието и интелектуалното равнище на българите с изграждане на висока степен на култура във всеки гражданин, участие в проекти и гражданския контрол.

Приоритетни дейности са: извършване на политологични, юридически, икономически и социологически изследвания и анализи; разработване и реализация на стратегии, програми и проекти; провеждане на образователни кампании; реализация на публични, застъпнически и лобистки кампании; мониторинг; консултантска, информационна и издателска дейност.

Всеки период от живота и развитието на човешкото общество има своите цели и задачи, обект е на анализ и оценка за полезността, резултатите и перспективите за следващото време, неотложна дисквалификация и преодоляване на трудностите.

Един много сериозен и мащабен проблем през първите години на ХХІ- ви век и особено сега завладя света със своята същност, специфика и лоши последици, стана обект на внимание, грижи и неотложни мерки за противодействие от човечеството, конкретно от ЕС и нашата страна, заема приоритетно място за оценка и коментар на почти всички форуми, в почти всички национални, европейски и световни документи, проекти, стратегии, решения за действие – проблемът корупция и предприемане на ефективна антикорупция. Гражданското българско общество, с неговите организации, институции и администрация, отправят все по-загрижен поглед към състоянието, вредите и неефективните мерки за стопиране, ограничаване и преодоляване на макро и микро равнище на този много опасен за настоящето и бъдещето корупционен проблем с неговия ужасяващ всички механизъм. Огромен брой са публикациите с аргументирани становища и предложения по него, държавни, политически и нормативно-правни документи, констатации и фактология, а желаните промени са незначителни и много тревожни.

Тези, очертани с няколко реда много актуални, мотивиращи и аргументиращи съображения, определят избраният от АИР и одобрен от Столичната община разработван проект за изследване, анализ и приоритетна оценка на европейските и национални антикорупционни практики, с които да се привлече вниманието и създаде достъп до тях на трите институции – АИР, обществеността и администрацията на Район „Изгрев” и Столичната община.

След обсъждане на проектопрограмата за провеждане на лекционен и дискусионен форум на тема „Общество, антикорупция, администрация” в рамките на проекта, спечелен от Сдружението и финансиран от Програма „Европа” на Столична община се организира и ще се проведе двудневен дискусионен форум на 7 и 8 март 2019 г.

Уважаеми представители на гражданското общество, на административния и публичния сектори в Столицата, „Академията за иновации и развитие” има удоволствието да Ви покани за участие в дискусионен форум, който се реализира в изпълнение на проект, финансиран по Програма „Европа” при Столична община на тема „Общество, антикорупция, администрация”.

Изпълнението на този проект цели създаване и достъп до конкретна практика за ефективно взаимодействие в това проблемно направление на трите нива на институции – АИР, столичната общественост и районните администрации на Столичната община. Целите на форума са: да се повиши информираността на гражданите в районите за добрите европейски и национални практики в това направление, както и за мерките, които предлага ”КПКОНПИ” в тази насока. Стремежът е да се активизира и осигури ефективно партньорство между АИР, структурите на гражданското общество и органите на местната власт по създаване и прилагане на европейски практики, политики на антикорупцията за подобряване качеството на живот. Целите на мероприятието са да се дискутира по проблема корупция и да се представят и анализират добрите практики за противодействието му, за да се изпълнят след това целите и задачите на Проекта за сериозни положителни промени в това направление. Стремежът е да се апробира модел за противодействие с общи усилия на общество, институции и администрация, за стопиране и преодоляване на всяко равнище корупционните практики.

Академията за иновации и развитие след уточняване и утвърждаване на целта и според изискванията на Програмата за нейното реализиране с администрацията на Район „Изгрев” поема задължението със своята структура, качествен състав и практически опит за ефективна и рационална работа по проекта и за неговото изпълнение. Стремежът е да се обединят усилията на науката, администрацията и обществото, за осигуряване на правен, морален и реален деен практически характер по изпълнение на проектните цели. Предвижда и реализира се най-напред увеличаване на осведомеността на местната общност и институциите в нея за общи усилия срещу корупцията и установяване на рационален порядък за бъдеща ефективна дейност срещу нея.

С кандидатстването по този проект, целта не е социологическо проучване, а създаване и критичен достъп до конкретната практика в това проблемно направление за ефективно единодействие и срещу него на трите институции – АИР, столичната общественост и районните администрации на СО. С реализиране на програмата стремежът най-напред е да се повиши информираността на гражданите в районните общини за най-добрата практика в това направление антикорупция, за конкретните нормативни изисквания и за мерките, които предлагат институциите и конкретно КПКОНПИ за борба с корупцията. Специално внимание и не малко време в този краткосрочен проект е отделено именно за конкретизиране ролята, задължението и отговорностите в проблемното направление „Антикорупция, администрация, общество”. Обобщавайки опита, анализирайки и оценявайки практиката, ще се предложи в края на определения срок и обсъди Модел за ефективна и бъдеща работа в Район „Изгрев”, който след утвърждаването му да се прилага и в другите райони на град София.

Подобни публикации

Как да научите детето винаги да вярва, че ще успее?

admin

Как правилно да се грижим за часовник? Вижте нашите съвети

admin

Как да пазарувате зимни гуми онлайн?

admin