Технологии

Как да изберем подходящо зарядно за телефон?

зарядно за телефон

Повечето съвременни мобилни устройства се захранват от батерии, които се зареждат с помощта на зарядни за телефон за стена. И въпреки че повечето приспособления се доставят със зарядно устройство, необходимостта от закупуване на друго зарядно не е толкова рядка: обикновеното това устройство може да бъде загубено или счупено, а някои джаджи изобщо нямат зарядно в комплекта.

Въпреки това, поради каквато и причина да се нуждаете от ново зарядно устройство, трябва да се има предвид, че конекторът за зарядно устройство, „подходящ“ за притурката, не е достатъчен. Уверете се, че останалите характеристики на зареждане също съответстват на параметрите на зарежданото устройство.

Характеристики на мрежовите зарядни устройства

Конекторът за свързване е първото нещо, което определя съвместимостта на зарядното устройство със смартфона. За щастие времената, когато всеки производител доставяше своите приспособления с уникален конектор, бавно се превръщат в минало и повечето съвременни устройства използват USB конектор или неговите варианти – mini USB, micro USB, USB Type-C.

Зарядните за телефон, като правило, имат USB конектор и, ако е необходимо, разглобяем кабел, включен в комплекта, който е адаптер към други конектори от същия стандарт. Въпреки че има и зарядни устройства с микро USB или USB Type-C конектор на кутията или на несменяем кабел, това не им дава никакво предимство, а напротив, прави ги по-малко универсални.

Има зарядни устройства за смартфон с множество USB портове – от два до осем. Те могат да зареждат няколко устройства едновременно, но имайте предвид, че изходният ток на порт в този случай може да бъде по-малък от общия максимален изходен ток. Ако свържете две устройства, зареждащи се с такъв ток, към зарядно устройство с максимален изходен ток 1000 mA, и двете ще “получат” само по 500 mA всяко (дори ако изходният ток на порт е деклариран за него при същите 1000 mA) и ще се зарежда два пъти по-дълго. Изходният ток на порта може да бъде равен на максималния, само когато към него е свързано само едно устройство, “вземащо” максималния ток.

Напрежението на кръговия съединител като DJK или жак може да бъде различно и трябва да отговаря на изискванията на зарежданото устройство. Но с конекторите Lightning и USB всичко е по-сложно. Стандартното напрежение за тези съединители е 5 V. Въпреки това, в интелигентните режими за бързо зареждане, напрежението може да се повиши до 20 V.

Това се случва автоматично, без намеса на потребителя: контролерът на зареденото устройство /таблет, смартфон, умен часовник, външна батерия/, използвайки протокола за бързо зареждане, задава желания режим на зарядното устройство. Това позволява времето за зареждане да се съкрати няколко пъти, а производителите твърдят, че подобни режими не съкращават значително живота на батерията.

Статията е написана с компетентното участие на специалистите от https://www.mobilepoint.bg/ – онлайн магазин за смартфони, смарт дажджи, аксесоари и всичко свързано с новите мобилни технологии.

Подобни публикации

Новият IPhone 11 Pro на Apple “предизвиква” трипофобия

admin

Екстремна DDoS отбрана

admin1

Плюсовете и минусите на закупуването на iPhone втора употреба

redactort