Полезно

Нула отпадъци – как работят магазините без опаковка

Преди години /едва ли младите хора помнят и знаят/ всеки ходеше на магазина със своя торбичка. Днес отново е налице връщането към тези навици, най-вече от страна на екологично мислещите хора. Собствениците на магазини, в които се продават стоки без опаковка разказват, че все повече клиенти искат да пазаруват със свои торбички и контейнери за многократна употреба.

Статистиката сочи, че една много малка част от общите отпадъци се рециклират, а останалата част от боклука все още се изпраща на сметища. Всяка година депата за отпадъци в света нарастват. Но при тази свръхконсумация, скоро техните мощности ще се изчерпят. А малко повече от 1/3 от общия обем на магазините се заема от опаковки – картон, хартия, стъкло, пластмаса, метал, дърво. И какво? Излиза, че невъзобновяеми  природни ресурси, енергия, вода, човешки труд – всичко се губи за създаване на отпадъци. Опаковките се използват в един кратък промеждутък от време и отиват на боклука. И все повече в света се говори и действа за направата на магазини с екологични опаковки, които споделят екологичната тенденция  Zero Waste.

Все повече хора популяризират тази екологична философия. Все повече са проектите, които се обръщат към нулевите отпадъци. Все повече се сортира и рециклира боклука от нашето свръхпотребление. Все повече се говори и действа за опазване на природните ресурси и възобновяемите енергийни източници. Но, за жалост, това не е достатъчно. Природата е толкова замърсена от десетилетия безотговорна експлоатация, която на места продължава и днес, че  полаганите в момента усилия ще успеят много трудно и бавно да я спасят и дори частично да я възстановят. Но можем индивидуално да подкрепим екологичната философия. Може все повече да използваме магазините без опаковка като логично продължение на стремежа ни да опазим природата.

Маргиналността на различните продукти в магазините без опаковка варират. Понякога хлябът  и някои хранителни продукти се продават на загуба. А цената на нехранителните продукти, например термосите, бутилките за вода или кутиите за топла храна е висока. И си мислим, че цената на продуктите без опаковка трябва да е по-ниска. Но замисляме ли се , че поддръжката на такъв магазин изисква много ръчен труд, което прави цените често по-високи от тези на стоките в опаковки за еднократна употреба. Все още са малко клиентите на магазините без опаковка.

Концепцията за „нулеви отпадъци“ може да бъде и печеливш бизнес. Магазините често се преформатират и обогатяват своя асортимент според  търсенето на клиентите.  Може да се закупят няколко вида ориз, гъби, пасти, нахут,сладкиши, масла, сиропи, козметика и други продукти, популярни сред веганите. Все по-голямо става разнообразието от насипни продукти и опаковки за многократна употреба. Вече се предлагат не само хранителни продукти, но и екологични домакински препарати за почистване, чаши, термоси, кутии и прибори за многократна употреба, платнени торби за насипни продукти и стъклени буркани за съхранението им. И все повече хора търсят офлайн магазини без опаковки, за да могат да контактуват със съмишленици.

И това, което ние можем да направим, е да споделим екофилософията за съхранението на планетата Земя, която и ние, и нашите деца, и нашите близки обитаваме. Можем да сведем до минимум битовите отпадъци от нашия дом. Да се включим в борбата за нулеви отпадъци, като пазаруваме с мрежи за плодове, с чанти за зърнени храни, с еко торби и пазарски чанти за многократна употреба. Като си носим топъл обяд в опаковки за многократна употреба. Като ползваме термочаши, в които да съхраним топъл чай или кафе за работа. Като ползваме термоси и бутилки за многократна употреба, стъклени и бамбукови пръчици вместо сламки за напитки, восъчни кърпички и многократни хигиенни продукти. Да се запознаем с екологичния начин на живот и принципите на движението „Zero Waste“. По този начин ще можем, макар и мъничко, да подкрепим  и дадем своя индивидуален принос към екопроектите за спасение на планетата.

Подобни публикации

Как се връзва фидер

admin

Какви характеристики са важни при закупуването на алуминиеви радиатори?

redactort

Какво причинява електрическите пожари? Ето какво трябва да знаете

admin