Любопитно Психология

Самопознание или какво означава да си наясно с емоциите си и колко добре познавате себе си

 На едно по-високо ниво  вие ще сте способни да установявате силата, която притежават вътрешните ви чувства, за да обогатят житейския ви опиттова, което трябва да бъде разбрано и оценено подобаващо, ако искате да и задълбочите емоционалната си интелигентност.

Колко важно е самопознанието

Често се казва, че доброто себепознаване и търсенето на човешко щастие са тясно свързани едното следва от другото. И наистина човек трудно може да бъде доволен от живота си, ако вътрешно е объркан за това кой всъщност е и какво представлява. Не такъв изглежда е бил със Скрийминг Лорд Сач второстепенна рок звезда от 60-те години на миналия век, който участва и губи избори след избори, след като приключва с музикалната си кариера.
Можем да кажем той никога не е бил притеснен от това, че е последен на гласуването, вероятно защото никога не е очаквал да спечели. Изглежда прекалено е знаел какво означава да излезеш от
гримьорната и да хвърлиш в непрекъсната свирепа битка за загубена кауза. Предполагаме, че е бил мотивиран от удалата му се възможност да се прави на шут, да има съприкосновение с политици по партита, както и да участва демократичния процес- или пък просто наслаждавал да бъде под новините на прожекторите.
Но колко от нас има такова разбиране за собствените си чувства и импулси и са способни да използват тези свои познания, вземат жизненоважни решения, както и да формират и контролират поведението си? Опитът показва, че много често имаме грешно и нереалистична представа за самите себе си. На двете крайности- ние прекалено отчаяни от самите себе си или сме изпълнени с особено голямо себелюбие. Както и да е, и колкото и тежко да е, трябва да признаем, че разбирането точно какво представлява ми изобщо не е въпрос на мислене. Когато ви се наложи да обмисляте планове или да вземете решения, или да предприемете някакви действия, това кой сте всъщност се определя най-вече от силата на вътрешните ви чувства. Оттук следва, че колкото и да буди  възхищение импулсивното желание да успеете във всички области, трябва да се запитате какво става не само в главата ви, но и какво се случва с емоциите ви.

Какво се опитваме да докажем на себе си и на другите?

Обичайната мъдрост казва, че трябва да правим това, което умеем най-добре -,, върши това, което разбираш”. Така че трябва да внимаваме, докато не опознаем важността им, да не позволяваме емоциите да изопачат преценките ни.

Подобни публикации

НЕВЕРОЯТНО СМЕШЕН КЛИП :) :)

admin

Златното съкровище в Панагюрище

admin

5 неща, които хората казват, когато наистина ви обичат

admin