Любопитно

5 начина да подобрите пиенето си на кафе

кафе неспресо капсула

Денят да започне с чаша горещо кафе е навик на много хора по цял свят. Лесните за употреба капсули и кафемашини предлагат възможността за получаване на освежаващата напитка за нула време и почти без никакви усилия. И без това, много от хората изпитват истинско затруднение рано сутрин да изпълняват трудни задачи, особено преди първата чаша кафе. Ако обаче вие сте от онези традиционалисти, които не са се докосвали все още до кафе капсулите и разчитат на свареното кафе или бързо разтворимото, за вас имаме няколко съвета как да подобрите вкуса му.

Влагата е ваш враг

Макар да има доста пакети кафе, на които пише, че е препоръчително да се държат в хладилник, това може би не е много добра идея, заради количеството влага. Честите промени в температурата, водят до натрупване на конденз. Обикновено не можете да видите конденза, който се образува върху кафето, но ако е там, той ще изсмуква аромата на кафето, преди изобщо да си направите кафе.

Съхраняването на кафе в херметически затворен контейнер върши чудеса. Това е и едно от най-големите преимущества на кафе капсулите, защото в тях ароматът остава капсулиран. Херметизацията не позволява на влагата да достигне до кафе зърната, което пък води до оптималният им вкус.

Филтрирана вода

Филтрите за вода премахват химикалите от чешмяната вода. Има дори филтри, които добавят магнезий и калций към водата, за да стане по-полезна за здравето. Филтрираната вода улеснява кафето да се смеси с водата и да разгърне по-лесно вкуса си.

Свежо кафе

Свежото кафе има съвсем различен аромат от престоялото. Това се дължи на изветряването на аромата. Ако изпечете едни зърна и веднага след това от тях си направите чаша кафе, ще се насладите на наситен аромат. Ако обаче зърната са изпечени и не са съхранявани правилно повече от месец, то тогава вкусът и ароматът им не са оптимални. Кафе капсулите тип Nespresso са много добър избор, ако държите на оптимален вкус, защото при тях кафето и неговите свойства се запазват от херметически затворената опаковка.

добро и ароматно кафе

Доброто кафе е като добър хляб. Вкусът е най-добър, когато е прясно изпечено, директно извадено от фурната. Това е така, защото там ароматите оживяват. Когато кафето остане по-дълго време, то започва да има малко дървесен вкус, който не допада на всички.

Съотношението 60 г на литър

Това съотношение почти не важи, защото различните видове кафе се нуждаят от различна степен на наситеност на вкуса. На някои места, дори практиката предполага да се слагат до 100 г кафе на литър. Най-често обаче дозата е към 70 г. Освен въпрос на практика, естествено е и въпрос на вкус, така че всеки персонално може да определи за себе си колко кафе да си сложи. При кафе капсулите обаче този проблем е разрешен, защото те са дозирани прецизно, за да осигурят максимално наситен вкус и аромат.

Мляко и захар

Има хора, които толкова традиционно подхождат, че не могат да приемат някой покрай тях да разваля кафето си с мляко или захар. Истината е обаче, че ако предпочитате чашата си кафе с мляко или сметана, то тогава това си е ваша работа.

За заключение

Всичко е въпрос на личен вкус и предпочитания. Ако вече имате изграден навик за пиене на даден вид кафе, то спокойно може да експериментирате от време на време с други вкусове. Никога не знаете, дали нещо няма да ви впечатли изненадващо. Ако използвате капсули, то там вариантите са безброй, защото те са създадени, именно за да пасва вкуса на различните предпочитания, колкото и разнообразни да са те. Ако пък си варите кафе, то тогава имайте предвид всички съвети, които изброихме по-горе. Винаги дръжте кафето на сухо и проветриво място и купувайте само качествено кафе. Това е единственият начин да получите отличен вкус и аромат.

Подобни публикации

Едни от най-неуспешните прически, правени някога

admin

Новото лице на ранночовешки прародител на 3,8 милиона години

admin

Перестройката, Михаил Горбачов и преходът на века

admin