Анализ Любопитно

Коронавирус: Не вярвайте на тези лъжи. Опасно е.

Как да се защитим от коронавирус? Социалните мрежи преливат от съвети на експерти, чиято информация винаги е “от първа ръка”. Всички те завършват с призива: “Прочети и предай нататък!”. Знаем ли кой ги изпраща?

Митовете, лъжите и заговорническите теории за коронавируса се разпространяват по-бързо дори от самия вирус. Ислямски духовници в Тунис и Египет твърдят например, че епидемията е божие наказание, наложено на Китай заради преследванията срещу уйгурите. В Ирак от един политически коментатор тръгна легендата, че коронавирусът всъщност е американско-еврейски заговор с цел радикално да се намали световното население. Въпросният коментатор се позовава на книга на Дийн Кунц, който още през 1981 година бил предсказал появата на вируса.

В романа си „Очите на мрака”, публикуван под псевдонима Лей Никълс, Кунц наистина фантазира за смъртоносен вирус на име „Ухан-400″. Но освен съвпадението с името на китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията, литературният сюжет е твърде далеч от сегашната реалност. Защото в романа вирусът убива всички заразени и то много бързо, докато в действителност смъртността сред заболелите от Ковид-19 възлиза само на 1 до 2 процента. Иракският коментатор твърди в пряк текст, че отговорност за епидемията носи някакво „ционистко лоби” и по-специално еврейската фамилия Ротшилд.

Хора в сянка, които управлявали света

Това е една от популярните теории на заговора, според които в света действат някакви могъщи сенчести фактори, които управляват цялата политика и са готови да използват дори биологични оръжия като коронавируса, за да постигнат целите си.

В Русия и в Иран също се разпространява слухът, че епидемията всъщност е американска атака с биологично оръжие. В самите САЩ пък антиваксърите и други привърженици на конспиративните теории хвърлят вината върху Бил Гейтс и демократите.

Особено в социалните мрежи хората масово се доверяват на твърдения и съвети „от първа ръка”, на новини от типа „една жена каза”. Много потребители са склонни да вярват, че правителството, властите или някакви невидими сили заблуждават обикновените хора, укриват „истината” и ги манипулират с определени политически или икономически цели. Тъкмо поради това „автентичните информации”, които идват от потребители и са встрани от новинарския мейнстрийм или от официалните съобщения, се радват на голяма – и много опасна – популярност.

Освен слуховете и лъжите, масово се разпространяват и фалшиви обещания за бързо справяне с болестта Ковид-19. Лично президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скоро ще има ваксина срещу вируса – твърдение, което единодушно се опровергава както от Световната здравна организация (СЗО), така и от мнозинството сериозни експерти. Всъщност в момента никой не може да предскаже кога ще има ваксина. Затова СЗО призовава политиците да имат съзнание за отговорността си. Сумия Сваминатан от СЗО подчертава, че е особено важно „изявленията на политиците да се опират върху научни познания”. Чрез фалшиви новини и „алтернативни факти” може да се прави политика и да се въздейства върху общественото мнение, но не и да се спре разпространяването на вируса.

Страхът от вируса често се „осребрява” от шарлатани

БиБиСи информира за нигерийски духовник, който „лекува” заболяването с някаква специална супа, а в социалните мрежи често се препоръчва „чеснова терапия” на Ковид-19. В Индия пък един активист от редиците на хинду-националистите препоръчва лечение с кравешка урина и изпражнения. Сред „рецептите” срещу коронавируса са още и консумацията на кокаин или третирането с детска урина.

СЗО непрекъснато предупреждава да не се доверяваме на подобни шарлатани, които подклаждат необосновани надежди, водени от религиозен фанатизъм, от политически мотиви или пък от чисто финансовите си интереси. Защото страхът от вируса често се „осребрява”, а бизнесът около коронавируса процъфтява в интернет.

Само за няколко седмици на пазара се появиха какви ли не книги със съвети как да се предпазим от вируса, но и с главозамайващи теории за „тайните лостове” на епидемията. Концернът „Амазон” съобщи в края на февруари, че е отстранил от виртуалните си лавици десетки хиляди продукти, които обещават съмнителна помощ или пък се предлагат на завишени спекулативни цени.

Лъжата за препарата Ибупрофен

Преди дни в приложението WhatsApp се появи съобщение от някаква жена, която изрично моли новината да се разпространява от всички, които я прочетат. Въпросната жена била разговаряла по телефона с нейна приятелка, работеща в Университетската клиника на Виена. Там били направили „някои лабораторни проучвания” и установили защо коронавирусът толкова силно се е разпространил в Италия. Това се дължало на даването на препарата Ибупрофен. От виенската Университетска клиника незабавно опровергаха тези твърдения, заявявайки, че никакви проучвания по този въпрос не са били правени там, но измислицата упорито продължава да се върти из социалните мрежи, напук на всякакви опровержения и научни аргументи.

Как да се предпазим от фалшивите новини и лъжливите обещания? Експертите дават три практически съвета: информационна хигиена, дисциплиниране на собствените мисли и анализ на собствените емоции. „Информационна хигиена” означава да се подбират и проверяват източниците на информация. Под „умствена дисциплина” се разбира критичното мислене, умението да се виждат исторически аналогии, които предпазват от неправилни изводи. Колкото до емоциите: очевидно е, че страхът може да размъти реалистичната оценка, а изпадналият в паника човек лесно се поддава на манипулации и на внушения за някакъв невидим враг.

 

Източник: dw.com

Подобни публикации

Eмоционална интелигентност и как работи! Смоконтрол, самоопознаване, мотивация и емпатия.

admin

Най-високите жени в света

admin

Какви са най-новите открития, свързани с антиматерията?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .