Технологии

3D моделиране

3D моделиране

3D моделиране в десктоп решение се използва в множество професионални и промишлени производства. Тук ще споменем някои от тях, както и спецификата на самото 3D моделиране. Съществуват над 1000 случая на използване на системата.

3D моделиране

3D моделиране

3-D моделиране е използването на софтуер за създаване на виртуален триизмерен модел на някакъв физически обект.

3-D моделирането се прилага в много различни индустрии, включително виртуална реалност, видео игри, 3D печат, маркетинг, телевизионни и филми, научни и медицински изображения и компютърно проектиране и производство на CAD / CAM, автомобилната индустрия и още много промишлени и производствени сфери на дейност.

3-D софтуерът за моделиране

Такъв генерира модел, чрез различни инструменти и подходи, включително:

Прости полигони;

3-D примитиви – прости форми на многоъгълна основа, като пирамиди, кубчета, сфери, цилиндри и конуси;

Сплайнови криви;

NURBS (неравномерен рационален b-сплайн) – гладки форми, дефинирани от криви на рамката, които са сравнително сложни.

2-D геометричните форми на многоъгълник се използват широко в ефектите на движеща се картина и 3-D изкуството за видеоигри. Създаването на приближения на форми, направени с многоъгълници е много по-ефективно в растерните графики, които са прилагат за 3-D игрите в реално време.

В областта на изкуството 3-D моделирането за видеоигри и ефектите на движеща се картина също е явно изразен. Моделът може да започне като грубо приложение с помощта на многоъгълни примитиви или NURBS. Може да се използва като дизайн, направен чрез следване на контури от множество двумерни изометрични изгледи.

Ако моделът трябва да е анимиран, внимателно се разгледа подреждането на непрекъснати ръбни контури в полигоните на модела. Това е зоната, около области на деформация, като например фуги. Моделът, който изглежда добре неподвижен, ще се сгъва по-бързо от самата фигура в анимация. Това е и моментът с появата на неподвижния краен модел по време на изграждането.

След като моделът е адекватно изграден, дизайнерът може да подреди координатите на макета, за да съответства на 2-D текстурите в процес, наречен UV mapping. Процесът е подобен на опита на проектиране и приспособяване с компютърна мишка. Областите, които изискват повече подробности, получават повече място в UV картата. Това може да се направи или с помощта на повтаряща се текстура, като дъска за държач на място, или чрез използване на съществуваща текстура.

По принцип следващата стъпка може да бъде текстуриране. Това се прави, като се прилагат ръчно моделиране или базирани снимки 2-D изображения, обикновено TGA (Targa bitmap), към модела.

3-D моделирането на цветна карта

3-D моделиране на цветна карта

Цвеовете в 3-D моделирането имат отразяваща способност и цвят с остра карта.

Неговата текстура по повърхността е дефинирана. Това става, чрез игра на светлина с неравна или нормална карта, или деформационна карта за действително добавен геометричен детайл.

Анимираните модели изискват допълнителна стъпка на такелаж. Това им помага за създаване на виртуален скелет с кости и стави, заедно с контролерите, които го управляват. Начинът, по който текстурата на тези фуги влияе, върху текстурата на повърхността при деформация, трябва да бъде дефинирана и при нанасяне на кожи. Това е мястото, където се изобразява текстурите директно, върху полигоните на моделите; многоъгълникът, боядисан по-силно е повлиян от движението на избраната става. След това моделът е готов за аниматора.

Може да се използват по-изчислителни и скъпи методи за изработка на модели в 3-D моделирането като NURBS. Заедно със сложни шейдъри, които взаимодействат със светлина на базата на частици. Това се постига в рендирана графика. Реалното време също е важно.

Всичко това и още много може сами да опитате на следния url адрес: 3dsolid.eu.

Подобни публикации

Как да сглобим геймърски компютър

redactort

Съществува ли телепатията?

admin

Как да изберем подходящо зарядно за телефон?

redactort