Бизнес

Опасностите при работа със складова техника и подемни машини

складова техника

За съжаление, мотокарите и палетните колички в складовата интерлогистика често са участници в произшествия. Откакто започват да се използват този вид машини за улеснение на труда, решенията за безопасност се подобряват, но все още не са достатъчно добри. На German Material Flow Congress от VDI Knowledge Forum, Linde обясниха своя алтернативен подход – карите да се свързват със заобикалящата ги среда и да разпознават опасностите още преди да са възникнали.

Броят на сериозните трудови злополуки намалява, но тази тенденцията не се запазва при работата с промишлени кари. Напротив, за 2014 г. регистрираните злополуки са 21 064 вътрешни произшествия с мотокари и палетни колички, а за 2016 г. – 33 868 произшествия. В 65% от случаите, мотокарите се блъскат в рафтове, натъкват се на пътни ограничения или блъскат служители. Повече от половината от всички произшествия се случват зад превозното средство, тоест 55% от всички сблъсъци се случват при движение на заден ход.

Системите за помощ могат да спасят живот

Всеки, който познава интралогистиката под някаква форма, разбира, че тя не е перфектен процес. Нарастващите потоци от стоки изискват изпълняване на все по-сложни процеси от компаниите, по-голям стокообмен и по-кратко време за доставка. Всички тези неща поддържат риска от злополуки постоянно висок. Целта на системите за помощ е да помогнат да се избягват злополуки. Примерно, в случай на катастрофа, да се намесват предпазните системи и системата за управление да стабилизира подемно-транспортното средство, така че да не се преобърне. Тези системи безспорно спасяват човешки животи, но за съжаление, те се намесват, когато вече е прекалено късно и опасността е неизбежна. Д-р инж. Андреас Левандовски, управляващ директор на стартиращата компания Comnovo, и Александра Мертел от Linde MH представляване в България от Мотокар Сервиз ООД с адрес: ул. „Коматевско шосе“ 26 а, гр. Пловдив, представиха алтернатива на предпазните системи на 27-мия German Material Flow Congress.

„Търсихме решения, които да защитават всички участващи страни и компоненти в интралогистиката.“ – обяснява Александра Мертел, Управление на процеси Linde Robotics в Linde Material Handling.

Свързване със заобикалящата среда

Концепцията за безопасност на Linde свързва индустриалните кари със заобикалящата ги среда. По този начин системата може да открие опасни ситуации, преди да се появят. Това предпазва не само автомобила от повреди, но и всичко, което го заобикаля. „Търсихме решения, които да защитават всички участващи страни и компоненти в интралогистиката.“ – обяснява Александра Мертел, Управление на процеси Linde Robotics в Linde Material Handling.

От тази цел се появяват два подхода. Първият е Linde Safety Scan, при който консултантите на Linde анализират източниците на опасност директно в помещенията на клиента. Те идентифицират точките на опасност и дават препоръки. Тези препоръки се отнасят и до организационни и технически аспекти – маркиране на пешеходната пътека, жилетки за безопасност или системи за помощ.

Система за предсказване на опасност

Познаването на опасните места е само първата стъпка. Comnovo обединява типични интралогистични рискове в четири категории:

  • сблъсъци между превозни средства и пешеходци;
  • между превозни средства и превозни средства;
  • между превозни средства и инфраструктура;
  • превишена скорост в опасна зона.

Опасността често възниква, когато мотокарите и хората работят заедно, тъй като не винаги е възможно да се разделят маршрутите. Освен това, винаги има и места, които са така разположени, че към тях няма видимост. Най-критични са входовете и изходите, защото има най-много трафик. Точно там карите срещат най-много хора. Linde и Comnovo разиграват всички възможни сценарии с  Linde Safety Guard assistance system – система за мотокари Linde, която предпазва както хората около машината, така и сигнализира на мотокариста за обекти и други опасности около него.

Д-р инж. Андреас Левандовски обяснява, че с тази технология са успели да решат съществуващите проблеми за голяма част от клиентите и вече са оборудвали почти 100 обекта със Safety Guard системата.

Карите общуват със средата

The Linde Safety Guard се основава на логиката на системата за ранно предупреждение, подемно-транспортното средство общува с околната среда и предвижда опасности, преди да се появят. Карите съдържат система, която е и предавател и приемник едновременно.

The Linde Safety Guard заобгражда превозното средство със зона за безопасност и открива сигнали на предаватели от хора и предмети, ако са вътре в зоната. Ако не се спазва минимално разстояние, системата алармира всички участващи страни, чрез звукови и оптични сигнали. Дисплеят показва на водача, дали носителят на предавателя е пред или зад него, вдясно или вляво от него. Стационарните предупредителни устройства, които се закачат на изходите, могат  да се използват за предупреждение на хората, ако мотокара приближава зад вратата. За да се намалят инцидентите може да се определят и специфични зони, в които превозните средства да се движат по-бавно.

Лесно за преоборудване

The Linde Safety Guard е проектирана по начин, по който може лесно да се оборудва всеки камион със системата и след това, ако е необходимо, да се трансформира за други камиони, лица или цели предпазни зони, които предупреждават приближаващото се превозно средство. Размерът на всички защитни зони се конфигурира свободно, както и времето за реакция на отделните единици. Тъй като Linde Safety Guard се състои от отделни компоненти, понастоящем тя може да бъде преоборудвана за всички видове мотокари. “Няма смисъл, ако само новите превозни средства имат тази система за помощ. Преоборудването наистина е много лесно”, обяснява Мертел.

Подобни публикации

БАНКОВИ ОПЕРАЦИИ

admin

Threads – новото приложение на Meta в отговор на Twitter

admin

4-те основни явления, определящи бъдещето на световната икономика

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .