За Дома

Чаршаф с ластик или без – какво да изберем?

Стандартният комплект спално бельо се състои от прав долен чаршаф, плик за завивка и чифт калъфки за възглавници. Все повече домакини обаче не харесват класическите прави чаршафи, поради факта, че се изместват и намачкват. Днес имаме страхотна алтернатива – чаршафите с ластик. До скоро те се купуваха като самостоятелен продукт, но вече могат да се купят и като част от страхотен спален комплект.

По какво се различават чаршафите с ластик?

Чаршафите с ластик се различават по състава на тъканта и начина на закрепване на ластика. Най-често използваните материи за ушиването на ластичен чаршаф са памук (сатен, мек сатен, перкал), трикотаж. Тези чаршафи идеално равномерно покриват матрака, а мекият сатен и перкалът не изискват гладене.

Ластикът може да бъде пришит по целия периметър на чаршафа или само в ъглите, на двете къси страни, които отговарят на ширината на матрака. Вторият вариант е още по-удобен за използване: лесен за гладене, лесен за поставяне върху матрака. При този тип чаршафи е особено важно размерът да отговаря точно на размера на матрака, за да се избегне разместването им по време на сън.

Чаршафите с ластици имат множество предимства:

  • Не е необходимо да се изпъват ежедневно при оправяне на леглото, което пести време;
  • Не образуват гънки, при правилен подбор на размер и материал;
  • Не се разместват, следователно предпазват матрака от замърсяване и повишено износване;
  • Изпълняват чудесно ролята на калъф за матрака;
  • Практически не изискват гладене, тъй като при издърпване гънките се изправят.Освен това леко намачканите чаршафи от мек сатен са моден тренд.

Не можем да не отбележим, че тази новост при спалното бельо има и някои недостатъци. Един от тях е изискването за пълно съответствие между размерите на чаршафа и матрака. Докато при класическия вид можем да си позволим отклонения до 5-10см, то при ластичния правилното прилягане зависи главно от размера.

На масовия пазар е трудно да откриете спални комплекти, в които чаршафите да са обшити с ластици. Затова този тип изделия обикновено се купуват самостоятелно, което създава трудност при намирането на подходящия десен и цвят. Решение на този проблем ще намерите в онлайн магазин Pilo.bg, където се предлага огромна гама спални комплекти с ластичен чаршаф.

В сгънато състояние ластичните чаршафи заемат малко повече място. Поради набирането на външните ръбове, никога не можете да постигнете идеална подредба на спалното бельо в малък скрин или гардероб. Препоръчваме ви малка хитрост: навивайте чаршафите на руло и ги съхранявайте на отделен рафт самостоятелно.

Друг минус на чаршафа с ластична лента е по-трудното му постилане, когато няма удобен достъп до трите страни на леглото. В някои случаи е по-удобно да извадите матрака и да го облечете в чаршафа, стига той да е подвижен и достатъчно лек. Все пак еднократното усилие си заслужава, предвид факта, че вече няма да ви се налага да повтаряте упражнението всяка сутрин.

За да бъдем обективни, трябва да кажем, че правият чаршаф също има своите предимства. Той се глади и съхранява по-лесно и е универсален – подходящ за нестандартни легла. Единственият минус на стандартния вариант е изместването и намачкването, особено за хората, които спят неспокойно и често се обръщат по време на сън.

Подобни публикации

Мусака с агнешка кайма

admin

Как да създадем минималистична баня?

admin

Основни теми за картини

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .