Полезно

Фотографията е изкуство

Фотография
Фотография
Фотография

Фотографията е едно от най-великите изкуства. Въпреки до някаква степен общо приетото мнение, че да снимаш е лесно и да си фотограф не е кой знае какво, това не е така. Фотографията е призвание. Фотографията е отговорност. Да си професионален фотограф значи да си творец. Никога не ми е допадало мнението, че творци са само музикантите, художниците и писателите. Фотографите също са, и не го казвам защото аз съм професионален фотограф или имам желанието да защитавам гилдията професионалните фотографи. Просто това е факт. Да се снима не е никак трудно, в днешно време всеки може да снима каквото си пожелае с личния си апарат, телефон или камера.

Но никой, който не се е докоснал до магията в тъмната стаичка, направата на разтвори, проявяването на филми и изобщо цялата магия на фотографията, няма как да разбере какво велико чувство и удовлетворение носи това, а и каква отговорност е. Това те променя.

Моето мнение е, че всеки един човек може да бъде фотограф, въпроса е до колко е готов да развие това си умение и да го усъвършенства с времето. Безспорно за разлика от миналия век, този ни дава възможност да снимаме по всяко време.

Но предизвикателството да бъдеш професионален фотограф е огромно, а и да уловиш момента не е никак лесно. Важно е да не се съобразяваш с природните явления и политическата обстановка, когато отиваш да снимаш на другия край на света. Важно е да цениш семейството, но и да имаш силата да го напуснеш, макар и за няколко дни, само за да отидеш, в повечето случай, на опасна точка от световната карта само за да направиш фотография. В повечето случай това те кара да цениш все повече и повече дома и семейството.

И това ми дава друг поглед над нещата, разбирам защо много хора не ценят това което имат и мястото на което живеят. Задачата е да отразиш събитие е отговорна, независимо дали говорим за сватба, спортно мероприятие или терористичен акт, задачата ти, като професионалист е да информираш хората. 1000 думи може да не са способни да изразят чувствата на влюбена двойка, страданието на малко момче или семейство. Тук идва ред на професионалния фотограф, той трябва да улови тези емоции и да ги предаде на читателите, на широката аудитория и всичко това с едно натискане на бутона на апарата. Но преди това натискане на бутона има дълъг път за извървяване. Магия.

Подобни публикации

Що е то бебешки шезлонг и кои са уникалните му свойства?

redactort

Залогът на кола – полезен финансов интрумент

admin1

Как да изберем подходящия летен лагер за вашето дете

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .