Полезно

Какво знаете за септичните ями

какво знаете за септичните ями

При построяването на сграда или къща, която няма връзка с централна канализация, всеки собственик мисли за бъдещето в перспектива. Това включва начина за изхвърляне на отпадните води, чрез ефективна канализация и пречистване на отпадните води на своя дом. Проблемът не е само в личните нужди и удобство за семейството. Основателна причина за тревога е също така и заплахата, че може да се влоши състоянието на околната среда, да се замърси почвата, което вече е обществен интерес. Най-често се използват изгребни септични ями. Те са ефективни и сравнително евтини пречиствателни съоръжения за частен дом, вила, бунгало или средна по големина кооперация.

Ако става въпрос за вила или къща, която се ползва за кратък период от годината, проблемът с отводняване е сравнително лесен за решаване. Така например, за семейство от 3-4 души е достатъчно да се изгради изгребна яма, чийто резервоар да е с обем от 1,5-2 m3.

Това съоръжение обаче няма да е ефективно, ако семейството живее в къщата постоянно. Водата в този случай ще се използва за къпане, миене на съдове, периодично измиване и почистване. В резултат на това изразходваната вода на член от семейството може да достигне до 200 литра дневно. И ако семейството е от 4 човека на ден могат да бъдат изразходвани до 1м3 вода или 30 куб. м на месец. Това ще наложи изпомпване на изгребната яма най-малко два пъти на месец, което е не само неприятно, но и излиза доста скъпо. Ето защо, при изграждането на канализационната система на частни домове е добре да се използват септични ями.

Септичната яма е самостоятелно съоръжение за третиране и пречистване на отпадните води в съответствие със санитарните стандарти. Моделът и конфигурациите се определят от климата и хидроложките условия, големината на сградата и броя обитаващи я, големината на парцела и денивелацията на двора.

Септичните ями са вертикални или хоризонтални резервоари, които се състоят от една или повече камери. По този начин от мръсната вода се отделят грубите отпадъци и в другата камера постъпва предимно течност. Водата се подава във всяка камера последователно. Само за няколко дни, тя се пречиства оптимално и може да се използва дори и за битови нужди като почистване, поливане на овошки и цветя и друго подобни, но не питейни нужди. Съвременна и качествена септична яма и впоследствие професионалния монтаж ви гарантират комфорт и добър лайфстайл.

Подобни публикации

Съвети за избор на правилните маратонки или спортни обувки

adminche

Kак се връзва пъпна връв

admin

Липсата на ефективен растеж на косата вече не е проблем!

admin