Бизнес

Тиймбилдингът е част от тайната за успеха на компанията

Тиймбилдинг

Нека животът и работата ви да бъдат приключение, въвлечете и другите в своето пътешествие

Думи на успешния британския предприемач Ричард Брансън, които с пълна сила се отнасят и до екипа на компанията. Няма как да случвате вашето приключение и да виждате резултатите от мечтите си, ако служителите не вярват в идеите ви.

Съществуват редица начини за култивиране на мотивация и вдъхновение в околните, но една от тайните на успеха се крие именно в тиймбилдинг програмите. Това не е просто време, прекарано в забавления между колеги и мениджъри, а един специален момент за всички от вашия екип. На каква стратегия ще се спрете зависи от целите ви и от конкретните очаквания, но при всички случаи си гарантирате сплотяване между отделните звена, осъзнаване на мисията и съществените детайли от работата на организацията. 

Не бива обаче да бъркаме корпоративните събития с ефективния тиймбилдинг. Развлекателните дейности са ползотворни и са част от цялостния процес, но без ситуационни задачи, тренинги или обучения, организирани от специалисти в областта на човешките ресурси, сред които „АДЖЕНДА Тренинг Солюшънс“, подходът не би могъл да бъде пълноценен.

Удоволствието от изкачването, не от покорения връх

В неформална обстановка и в нетипичните обстоятелства, които може да създадете за членовете на екипа си, ще разкриете техния огромен потенциал. В офиса някои от личностните характеристики остават в сянка, а общуването не е достатъчно интензивно, или е ориентирано предимно към проблемните моменти в работата.

Тиймбилдингът се намесва точно тук, за да стимулира взаимодействието между група от хора, които часове наред делят общи помещения, но не познават отблизо колегите си.

Ползите и постиженията накратко:

  Подобряване на уменията да се преодоляват конфликти;

  Развиване на сътрудничество;

Откритост, споделяне и доверие;

  Ново ниво в комуникацията;

  Отлични реакции при стрес, съобразно способностите на останалите и степента им на готовност да участват във вземането на решения;

  Преследване на обща цел в условията на засилена конкуренция – един отбор със своите силни и слаби страни.

Вариантите за избор на активности са различни, а те се отсяват в зависимост от етапа, в който се намира екипът. Ако той е наскоро сформиран например или търпи трансформация, нужен е метод, който ще ускори развитието на взаимоотношенията. В друг период може би ще се наложи да предложите техника, с която участниците да осъзнаят настоящите проблеми и да отстранят спънките, които забавят прогреса по пътя към целта.

Предизвикателствата може да се менят през годините, но не забравяйте, че сама по себе си целта не е абстрактно понятие, нито финална точка. И не само в нея се крие големият смисъл! Той е в движението, в промяната, в постигането и в самия път, по който вървите. 

Подобни публикации

Българският лекар д-р Зарев е един от най-добрите в Света по трансплантация на коса

king content

4-те най-важни сили, формиращи бъдещето на световната икономика

admin

Разход на пелети за отопление на жилището

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .