Любопитно

Символиката зад бижутата като подарък

Несъмнено бижутата са сред най-популярните избори за подарък, независимо дали става въпрос за мъж или жена, за рожден ден, абитуриентски бал, дипломиране или други поводи. Бижуто внася красота, предава послания и служи като вечен елемент, който напомня за даден момент. Истината е, че зад всяко бижу се крие таен смисъл, за който не много хора подозират. 

 

Преди да изберете медальон или гривна за подарък е добре да се запознаете със символиката зад най-често срещаните бижута. След като научите за различните послания, можете да разгледате и собствената си колекция от бижута. Може би някои елементи доминират?

 

Ето и всичко, което трябва да знаете за бижутата и тяхната символика.

Дърво или листа

Дърветата и листата имат дълбоко вкоренено значение в почти всяка култура. Символът на дървото на живота съществува от векове. Дървото може да бъде използвано и за представяне на семейства (родовото дърво) и често се използва за показване на нашето наследство от предците. „Да пуснеш корени“ е често срещана метафора за дълготрайна връзка или място, което да наречем дом. Те могат да бъдат напомняне за ново начало или обръщането на нова страница от историята на живота. Тези два елемента са също така олицетворение на връзката ни с природата.

Лотос

От векове лотосът е символ на растеж и прераждане. Счита се за свещено цвете в много култури. Изгряващ с утринното слънце, той се издига от калните си води, за да цъфти с несравнима красота. След залез слънце, лотосът се потапя в мътна река и безстрашен от тъмната си среда, по чудотворен начин цъфти отново на следващия ден. Поради поведението му египтяните го свързват с прераждането, Слънцето и сътворението. В будизма цветето лотос се свързва с чистота, духовно пробуждане и вяра. 

 

Много хора в западните култури носят бижута от лотос, за да означават духовност, божествено прераждане, чистота и вяра. Каквато и да е причината за получаване на такъв подарък, тя обикновено има връзка с промяна на пътя в живота или някакъв вид или духовно израстване.

Лилия

За разлика от повечето други цветя, многогодишната лилия никога не спи. Силата и красотата на това международно цвете са затвърдили неговото място в културите по целия свят. Ако съществува цвете, което е пълно със символика, това е лилията. Чистота, любов, плодородие, единство и преходност – Лилията представлява всичко това. Подаряването на лилия означава вечна любов, женственост и красота, което я прави идеална за романтичен подарък.

Сърце 

Сърцето е известно по цял свят със значението си на любов. Формата е създадена още през Средновековието а днес, всички се запознаваме със сърцето още през детските си години, рисувайки го върху тетрадки, книги или тефтери. Това е универсалният символ на любовта, единството и състраданието. Той символизира човешко сърце, което е жизнената сила на нашето тяло и представлява ядрото на нашето същество, така че не е чудно, че поднасянето на този символ като подарък се е превърнало в нещо толкова специално. Сърцата са идеалният подарък за представяне на приятелство, преданост, обич и романтична и трайна любов.

Символът на безкрайността

Символът на безкрайността произхожда от древна Индия и Тибет. Това е символ, който представлява съвършенството, безсмъртната любов и единството между мъже и жени. Използвано е за символизиране на времето и прераждането. Символът показва равенството между мъже и жени и че всички ние сме едно с Вселената. Думата infinitas от латински означава безграничен, а символът е знак на приятелството и любовта като безкраен процес, без начало и край.

 

Бижутата със символът на безкрайността са идеалният начин да покажете на някого своята безкрайна привързаност към него, идеален за романтичен партньор, семейство и приятели.

 

Това са само някои от многобройните символи, които днес използваме за бижута като подаръци. Надяваме се тази информация да ви бъде от полза при следващ избор на подарък за любим човек или близък приятел. 

Подобни публикации

Подходящи ли са дамски велурени ботуши за зимата?

redactort

Вижте какво се случва със съдията, когато отсъди грешен картон! (СМЯХ)

admin

Как се е образувала луната? (Видео)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .