Култура

ПРОЕКТ „SYN(ES)THESIS“ на Виртуалната сцена на «ВИА Театър»

Тази година, в рамките на Трети международния конкурс по композиция на Проект „SYN(es)THESIS 2023“ (СИН(ЕС)ТЕЗИС), трите организации ще си взаимодействат в изследване на творческата сетивност между артисти от сценичните, музикалните и изобразителните изкуства, като този път се включват и незрящите актьори от „Невиждан театър“ – първият по рода си в света театър от незрящи, професионални творци в сферата на Визуалните сценични изкуства (Театър на сенки, марионетки, визуални импресии и т.н.) – област, считана категорично невъзможна за хора без зрение .

Заключителният концерт ще бъде транслиран на 10-ти декември от 19:00 ч., чрез видео стрийминг през платформата Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ на ВИА Театър директно от Камерна зала на Софийска опера и балет.

 

На него ще чуем изпълнения на финалистите, излъчени от 70-те участници, композитори от 26 държави, състезаващи се в две различни категории:

– Музика базирана върху живописна картина

– музика, базирана на сцена от спектакъл в жанра на театъра на сенките.

Втората категория представлява изцяло нов компонент. Сцените, върху които ще се пише музика са от уникалния по своя замисъл спектакъл «Сянката на моята душа» на трупата от незрящи актьори „Невиждан театър“ с художествен ръководител и режисьор, проф. д-р Велимир Велев. Специална награда ще бъде връчена от медийният партньор на събитието – Класик ФМ радио.

 

За отбелязване е и намерението на Къща-музей „Панчо Владигеров за дълготрайно партньорство със Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“, откъдето сега ще се излъчи неговото III-то поредно издание „SYN(es)THESIS 2023“.

 

Проект „SYN(es)THESIS“ се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ в партньорство и с Националната художествена академия, Софийска опера и балет, Класик ФМ радио, и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез Портал-сцена за Виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор no VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Енеолитният некропол във Варна (част 1)

admin

Как са се появили първите икони?

admin

Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуства“ II-РО и III-ТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“

admin1