За Дома

Начини за насърчаване на рециклирането след извозване на отпадъци

През последните 50 години рециклирането стана широко разпространено в САЩ. Първият ден на Земята е 22 април 1970 г. Като част от празника е проведено състезание за създаване на символ за рециклиране. Състезанието е спечелено от Гари Андерсън, студент от Университета на Южна Калифорния. Дизайнът, с който побеждава са три сгънати стрели във формата на триъгълник. Те се използват от тогава.

Днес виждаме този символ около нас, той ни показва кои продукти са били или могат да бъдат рециклирани, или маркира кошницата като кошче за боклук. Въпреки това, има и много храни, които могат лесно да бъдат преработени, а не са.

Може би част от причината за нежеланието ни за извозване на отпадъци и рециклирането е, защото не виждаме проблем. Поставяме кошчета за боклук край пътя, а камионите за боклук ги отнасят. Не виждаме купчини в сметището или найлонови торбички, плаващи в океана. Гумите за рециклиране на отпадъци например не набраха скорост, докато купчините гниещи гуми на свободни места не бяха постоянно визуално напомняне за проблема. Знаем обаче, че допринасяме за този проблем с тревожна скорост и излишните ни отпадъци вредят на дивата природа.

Може да е трудно да убедите приятели, семейство и съседи да рециклират отпадъци. Говоренето директно с тях може да доведе до разговор, който звучи назидателно. И така, какво може да направите, за да стимулирате рециклирането?

Ето няколко идеи:

Действията говорят по-силно от думите и често се възприемат по-добре. Вместо да казвате на колегите си всички причини, поради които трябва да режат, използват повторно и рециклират, покажете им как вие самите режете, преди извозване на отпадъци. Те ще забелязват малките неща, които правите всеки ден. Така че, носете обяд в контейнер за многократна употреба и използвайте керамична халба за кафе от дома, вместо изолирани чаши в стаята за почивка. Това са прости задачи, които всеки може да изпълни с малко допълнителни усилия.

Направете го лесно и забавно

Поставянето на кошчета за боклук на удобни места на обществени места прави рециклирането лесно за всички. Ако държите празна кутия в ръката си и не можете да видите кошчето, какви са шансовете консервата да попадне в кошчето? Можете допълнително да насърчите рециклирането, като проучите, колко хартия, пластмаса и желязо се рециклират. Всеки човек получава повече удовлетворение от приноса към дадена кауза, когато самият той участва в нея.

Споделете вашата печалба

Някои преработвателни компании плащат за суровини. Алуминиеви кутии, пластмасови бутилки и медна тел са само няколко примера. Ако печелите от усилията си за рециклиране на отпадъците, споделете наградата с всички. Може би за това трябва да дадете на децата малко повече пари или да организирате парти. Когато хората са възнаградени за усилията си са по-склонни да продължат с тях усилията в бъдеще.

План за дейности на открито

Изследванията показват, че тези, които се чувстват свързани с природата, са по-склонни да я запазят и защитят. Планирайте пътуване със семейство, приятели или колеги на поход, къмпинг, риболов, ски или наемете хижа в планината за уикенда. Няма значение, какво правите, стига да сте там. Просто се отпуснете и се насладете на пейзажа.

Рециклирането е жизненоважно за бъдещето на нашата планета. Като цяло през последните няколко десетилетия постигнахме значителен напредък в почистването, въпреки че само част от световното население се рециклира. Убеждаването на хората да участват в програми за рециклиране може да бъде по-лесно, отколкото си мислите. Всеки от нас трябва да направи своята част, за да даде добър пример. Докато търсим начини да направим това просто и полезно за всички, можем значително да намалим количеството генерирани отпадъци.

Източник: izvozva.bg

Подобни публикации

Ръководство за идентифициране на висококачествени крепежни елементи: Какво да търсите

redactort

Как да поддържаме дома си безупречно чист без да чистим?

admin

Всичко, което трябва да знаете за Paint By Numbers – картини за рисуване по номера на БГ език

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .