Обща категория Полезно

Класическата чанта на Коко Шанел

Тази публикация е посветена на класическата малка чантчка на световнизвестния бранд Coco Chanel с нейното създаване и съвременната колекция от класически чантички с размери 2.55 в черно със сребърна или златна верижка.

Невероятната чанта е подходяща за всякакви метеорологични условия. Тя остава, дори и след 85 години от първата си поява актуална и стилна.

Около 1920 г. Коко Шанел се уморява да държи в ръка чантата си и решава да изработи една версия, която ще й даде свобода на ръцете. Черпейки вдъхновение от чантите на войниците, създадени с удължени дръжки, които се закрепят на рамото, Коко пусна на пазара през 1929 г. своя първи модел от иконичната чанта. По-късно, през 1954 г., гениалната дизайнерка реши да пристъпи към редизайн на чантата си, която отразява начина на живот на съвременните жени по онова време Резултатът е получил неофициалното име “2.55” от датата на неговото създаване през февруари 1955 година.

От стартирането на 2,55 насам има няколко нови версии на оригиналния дизайн, в различни цветове и комбинации от материали. През февруари 2005 г. Chanel пуска точно копие на оригинала 2,55, за да отпразнува 50-годишнината от създаването на чантата. Всяка година се произвеждат повече от 30 нови модела. За създаването на всеки модел 2,55 работят от шест до петнадесет души за почти 18 часа. Чантичките се изработват със специални машини, създадени от инженерите на френската модна къща.

Как да носим чантата

2.55 е една от най-лесните и мултифункционални чанти. Комбинирайте я с любимите си дънки, с палтото си или с вашата вечерна малка черна рокля. Тя се вписва с абсолютно всичко. За предпочитане е да заложите на чантата със сребърната верига и закопчалка, защото тя е по-небрежна и лесна за съчетаване през цялото време, за разлика от тази съ златните детайли.

Как да различим оригинала

• На логото на Chanel, дясното C трябва да върви отгоре, а лявото C – по-долу. Ако това не е така, значи моделът не е оригинален. В допълнение, ширината на всеки С трябва да бъде точно същата като ширината на пролуката между двете C.
• Шевовете от външната страна на чантата трябва да съответстват на поне 10 бода на 2,5 сантиметра. В противен случай, моделът е фалшив.
• Вътре в оригиналните 2.55 чанти логата са отпечатани в съответния цвят на верижката и закопчалката. Това означава, че чанта със сребърни детайли има сребърни лога, а тази със златни аксесоари ще бъде с надписи в златист цвят.
• Винаги си купувайте чанти от съответните бутици или от известни универсални магазини, за да се гарантира тяхната автентичност.

Знаете ли, че? 

  • Първоначално моделите 2.55 имат правоъгълна закопчалка, наречена “мадмоазел” (позоваване на факта, че Коко Шанел никога не е сключвала брак), а от 1980 г. тя е била освободена с двойна C-образна закопчалка, извесна като “Класика”.
    • Бургундската подплата на чантата (направена от самата Коко във всички 2.55 черни) затваря очите в старата училищна униформа на дизайнера.
    • Ватираната повърхност е вдъхновена от различни източници: оцветените стъкла на Обазинското абатство, където Коко е израснала, шапките на жакетите и кафявите велурени възглавници в престижния дизайнерски апартамент в Париж.
    • Вътре във всеки 2,55 има калъф с цип. Говори се, че Коко Шанел е държала там своите любовни писма.

 

Подобни публикации

По какво се отличава коластра от обикновената кърма?

admin

Тайните на младостта и красотата са разкрити!

admin

Съвети при избора на правилния годежен пръстен

king content