Полезно Спорт

Как да гледаме футбол – пред телевизора. Важни правила!

Шампионска лига, Европейско или Световно, Висша лига, Калчо – освен ако не сте на стадиона, другия начин да се насладите на това футболно шоу е пред телевизора. Знаете ли обаче, че с няколко кратки стъпки, можете да си осигурите перфектната позиция пред телевизора. Нека да видим какво са приготвили телевизионните експерти за нас футболните маниаци!

Първата стъпка е HD телевизор, в перспектива, това е най-малкото, което ще трябва, за да имате минимум качество на картината. Това което вече е на мода се казва ULTRA HD, формат, който позволя 4 пъти по-добра резолюция от High Definition стандарта.  По време на Световното в Русия имаше телевизии в Европа, които предаваха мачовете в картина ULTRA HD, което си беше смела стъпка в света на идващото поколение телевизионна техника.

Втората стъпка е страхотно важна. Тя засяга пропорцията дистанция-телевизионен екран. Колкото по-правилно като разстояние се настаните пред телевизора, толкова по-добре ще се възползвате от HD картината. Ето идеалната позиция на дивана (поне според английските учени) спрямо вашия телевизор:

При 32 инчов екран, идеалната позиция е 1.40 м.

При 40 инчов екран, идеалната позиция е 1.70 м.

При 42 инчов екран, идеалната позиция е 1.80 м.

При 46 инчов екран, идеалната позиция е 1.95 м.

При 50 инчов екран, идеалната позиция е 2.14 м.

 

Освен идеалната позиция като разстояние, трябва да се погрижите за ъгъла под който ще гледате мача. В идеалния случай екранът трябва да бъде в рамките на 40 градуса от мястото за сядане хоризонтално и в рамките на 15 градуса вертикално.

Внимавайте колко голям телевизор си купувате за вкъщи, защото ако ще го сложите в малка стая може да се изненадате неприятно от качеството на картината за каквато и да била програма.

Третата стъпка е да настроите телевизора, така че да гледате конкретно спортно предаване. Повечето, ако не всички, съвременни модели телевизори имат специална SPORT настройка, така че тя може да е достатъчна като начало. При положение, че искате повече, можете да си поиграете с дистанционното в настройките за яркост, контраст, цвят, подсветка.

Когато гледате мач през деня, трябва да направите картината по-ярка, но и с добър контраст, така че да запазите плътността на черния цвят и богата цветова палитра. Ако гледате мача на LCD телевизия, пробвайте да изключите подсветката.

За мач през нощта трябва да се стремите към по-бледа картина, която да гледате удобно без да пренасилвате зрението си. Изгасете подсветката и намалете контрастното ниво. При положение, че намерите най-добрите настройки за вас и телевизорът има тази функция, запазете настройките си за футбол през деня и през вечерта, и просто с едно копче ги задействайте.

Четвърта стъпка насочва вниманието ви към звука. Там нещата стават малко по-сложни защото някои телевизии заглушават автентичния звук от стадиона и какъвто и приемник да имате, ще слушате по-добре термини от сорта „отне топката с прекрасен шпагат”. Макар прекрасен шпагат ако е възможен, по-скоро трябва да се използва като израз в художествената или спортната гимнастика, но да не се отклоняваме. Настройката на звука е индивидуална освен ако не сте маниаци  и прекарвате звука от телевизора през surround система.

Що се отнася до настройките на звука на самия телевизор, ако си купувате такъв специално за да гледате футбол, интересувайте се предварително дали в него е вграден режим Stadium или Football. Тази функция увеличава естествената акустика от стадиона, за да повиши удоволствието от гледането на мача. За тази функция обаче трябва да направите предварително проучване за марката телевизори и дали изобщо се предлага у нас.

 

Подобни публикации

6-те най-странни качества на перфектния мъж, според учените

admin

Как да бъдем продуктивни?

admin

Да се запознаем с Sos Locksmith

adminche
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .