Обща категория Полезно

Как да се грижим за кожено яке

Якето от естествена кожа иска малко повече и по-различни грижи от другите, които имате. За да сте сигурни, че то ще изглежда добре и ще ви служи вярно възможно най-дълго време, ще се наложи да му обръщате специално внимание.

Екипът на Contour.bg ви предлагат няколко трика, с които да постигнете успех в запазването на любимото си яке.

1. Пазете якето сухо.

Избягвайте да го носите в дъждовно време. Ако все пак се наложи да го намокрите, не го прибирайте мокро в гардероба. Погрижете се да го подсушите веднага, щом го свалите, като задължително го оставите да изсъхне само̀ на стайна температура.

  1. Окачайте го правилно.

Не оставяйте своето кожено яке сгънато за дълго, защото по сгъвките се появяват пукнатини и цепки. Дръжте го винаги на хубава, широка закачалка в добре вентилиран гардероб. Пазете го от пряка слънчева светлина, която може да го обезцвети, особено ако е от велур.

  1. Пазете го от горещина.

Когато е изложена на силна топлина, кожата се напуква. Ето защо не е добра идея да слагате якето близо до отоплителен уред, какъвто и да е той.

  1. Използвайте балсам за кожа.

С течение на времето естествената кожа изсъхва и това може да доведе до напукване. Когато усетите, че е по-суха от обичайното, освежете я със специален балсам. Като цяло е добре да правите тази процедура на всеки 3 или 6 месеца, в зависимост от сезона и климата на мястото. Внимавайте как ще го нанасяте, тъй като прекаленото количество също вреди.

За да сте сигурни, че избраният балсам няма да увреди кожата, пробвайте го първо на малко, невидимо място. И се погрижете якето да е сухо и чисто преди нанасянето.

  1. Внимавайте с почистването.

Задължително е да почиствате редовно якето с влажна кърпа – 1-2 пъти седмично в зависимост от това колко пъти сте го носили и колко сте го замърсили. Ако по него се натрупа мръсотия, това ще доведе до изсъхване и напукване.

Ако якето е сериозно замърсено и нямате опит в дълбокото почистване на естествена кожа, по-добре не се захващайте с това. Може да причините непоправими щети, които ще развалят вида на дрехата. Дори етикетът да твърди, че може да се пере в пералня, по-добре го занесете при специалист.

 

  1. Поддържайте го водонепропускливо.

Добре е веднъж на няколко седмици да пръскате якето със спрей, който да го държи водоустойчиво. На пазара има различни видове спрейове – акрилни, силиконови или восъчни. Восъчните защитават по-добре, но могат да променят външния вид на кожата, така че е добре да сте предпазливи с тях.

Изберете внимателно подходящия за вас и го използвайте точно по инструкциите от производителя.  За да сте сигурни, че няма да увреди кожата, направете предварителна проба, като пръснете малко на невидимо място.

  1. Носете го на професионална поддръжка.

Добре е поне веднъж годишно да носите якето на професионално почистване и поддръжка. Специалистите знаят точния начин да премахнат замърсяванията и петната, да върнат свежестта на цвета, да поправят щетите и пукнатините. Това е най-сигурният начин да запазите перфектния вид на любимото си яке и да му се радвате още дълги години.

 

 

 

Подобни публикации

Съвети как да погасите заема си навреме

admin

Правилното решение – складове под наем

admin1

Йога за деца – защо да запишем детето си на йога

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .