Полезно

Как да поддържаме плуговете в добро състояние

Плуговете, както всяка селскостопанска техника, се нуждаят от поддръжка, с чиято помощ да се гарантира дългогодишната употреба на тези важни за земеделието прикачени инвентари.

С помощта на експертите в продажбата на високо ефективни плугове MASS ще разгледаме, как най-ефективно трябва да се полагат грижи за тази земеделска техника и как се извършва тяхната профилактика.

Защо е важна поддръжката на плуга

Поддръжката на плуга е изключително важна, за да може той да работи ефективно и да се гарантира безопасността му при употреба, без възникване на аварии и повреди.

Остриетата са най-важната част на този прикачен инвентар. Ако те бъдат износени или неправилно поддържани, могат да се затъпят или повредят. Това би намалило продуктивността и ще затрудни работата на селскостопанската техника при обработка на почвата.

Повреда на механизма на плуга е също възможна, ако той не се третира правилно. Те могат да станат трудни за контролиране, а това би довело до неточност при третиране на почвата на желаната дълбочина и съответно до по-ниска продуктивност.

Неправилното съхранение на този прикачен инвентар също може да доведе до сериозни щети по него. Възможно е корозията, предизвикана от атмосферните влияния, да засегне частите му, което да доведе до скъпо струващи ремонти.

За да бъдат избегнати повредите по плуга, има няколко неща които трябва да се направят, благодарение на които, той да бъде винаги в изправност.

Почистване

Важно е след всяка употреба земеделската техника да бъде внимателно почистена от кал, мръсотия и отломки, които могат да го повредят.

Тази част от поддръжката на плуга има няколко стъпки, които е важно да се спазват, за да бъде оптимално почистването му.

Първо, прикаченият инвентар трябва да бъде свален от трактора. Това се прави, за да може по-лесно и удобно той да бъде измит.

Второ, ръчно премахване на остатъците от почва и заплели се пърченца от плевели по него. За да не предизвикат проблеми при бъдеща употреба на плуга, тези остатъци от предното ползване трябва да се отстранят. В противен случай те могат да повредят механизма му по време на работа, което да наложи спиране на обработката на земята.

Трето, той трябва да бъде добре измит от остатъците пръст с помощта на вода и парцал. Това ще предотврати износването на остриетата на селскостопанската техника и ще премахне частиците, които могат да повредят механизма му.

Проверка за износване

Остриетата, като най-важната част от плуга, могат да се износят или затъпеят от прекалено честа употреба. Затова е важно да се проверяват и периодично да се предприемат действия за тяхната поддръжка.

Ако бъде установено захабяване на остриетата, те могат да бъдат заточени с помощта на шлайфмашина или файл, като първият инструмент е за предпочитане, заради по-бързата и лесна обработка с него.

Смазване

За да се осигури дългия живот на плуговете, те трябва редовно да се смазват, особено след работа в тежки условия.

Важно е да се използва смазка, която да е устойчива на вода и замърсяване, като най-добрия съвет за избор на такава е да се провери в инструкциите на селскостопанската техника.

Тя трябва да се нанесе равномерно върху всички движещи се механизми на плуга и неговите остриета, като е важно да не се използват прекалено големи количества.

След като бъде нанесена, е нужно да се провери, дали е достигнала до всички части, които трябва да бъдат смазани.

Редовното и правилното поставяне на смазката ще предпази механизма на прикачения инвентар от повреди, а остриетата му от захабяване.

Съхранение

След като плугът бъде почистен и добре смазан, той трябва да се съхрани на проветриво и сухо място, което да го предпази от метеорологичните влияния като дъжд. Това ще го защити от корозия и замърсяване, за периода в който няма да се използва.

Ако се планира по-дълго съхранение на земеделската техника, поради ненужда от използването му в близките месеци, препоръчително е той да бъде покрит с брезент, за да бъде предпазен от влагата във въздуха.

При транспортиране до мястото му за съхранение той трябва да бъде добре закрепен, за да се предотврати повреда по механизмите му.

 

Правилната поддръжка чрез почистване и смазване на плуга ще осигури дълготраен живот на прикачения инвентар, предпазвайки го от повреди. Важно е периодично да се проверяват и заточват остриетата му, за да се гарантира пълноценната им работа. Неговото съхранение на проветриви и сухи места ще предотврати поява на корозия по земеделската техника.

Подобни публикации

Какво получавате с поръчката на алуминиева дограма?

redactort

Как се рисува котка?

admin

Жени а вие обичате ли да спортувате ???? :) :)

admin