Здраве

Лечение на гастрит с помощта на кислородна терапия

Гастритът е често срещано заболяване на стомаха, което не застрашава живота, но може да доведе до голям дискомфорт в ежедневието. Един от основните методи, с които да се възстановим по-бързо при диагностицирането на тази инфекция, е лечение с кислород в HBO Medical Support Center – Стара Загора, където екип от професионалисти следи за гладкото протичане на сесиите и асистира на пациентите при възникнали въпроси.

С тяхна помощ ще разгледаме как протичат сесиите в барокамерата, от какво възниква гастрита и как лечението с кислород помага за по-бързото възстановяване от инфекцията.

Как се извършва лечение с кислород в барокамера?

Барокамерата е специален медицински уред, чрез който се извършва лечение с кислород на пациентите в нея.

Когато се активира, тя осигурява концентриран кислород, който лекуващия се да вдишва, докато е под високо атмосферно налягане, подобно на това при 10 метра под водата.

При вдишване на чист кислород под високо атмосферно налягане организма предоставя по-бързо и лесно жизненоважния елемент на засегнатите тъкани в тялото, което помага за по-бързата им регенерация в процеса на възстановяване.

Налягането, под което са подложени пациентите при лечение с кислород, е почти неусетно, като някои дори го определят като отпускащо, а други като унасящо. Сесиите продължават около час, през което време лекуващият се може да гледа телевизия на специално монтирания за това телевизор с предпазен капак или да чете книга. Влизането в барокамерата с мобилни устройства е забранено, защото могат да се счупят от високото налягане по време на терапията. Внасянето на бутилки с вода е разрешено, но само ако са отворени, за да няма риск бутилката да се спука или счупи.

Лечението с кислород може да помогне на страдащите от гастрит чрез намаляване на възпалението на стомаха. Това става чрез вдишването на елемента в чиста форма под високо налягане. Така се повишава съдържанието на кислород в кръвта, което ще помогне за намаляване на възпалението и подобряване на заздравяването на тъканите.

Какво е гастритът?

Гастритът е инфекция на стомаха, която може да бъде причинена от няколко фактора.

Една от основните причини за появата му е бактерията Helicobacter pylori, консумацията на алкохол, тютюнопушене, хранителни отравяния, развитието на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и използването на дразнещи стомашната лигавица медикаменти.

Клиничната му картина включва диспепсия, лошо храносмилане, стомашни спазми, гадене, повръщане, загуба на апетит и подуване. Това са най-честите симптоми, които съпровождат този тип стомашна инфекция. Възможна е поява на други, които са по-редки като треска или хълцане. В някои случаи е възможно да не се проявят симптоми на гастрита.

Диагностицирането му се установява чрез извършване на гастроскопия, което е клинично изследване на стомаха с помощта на уред наречен гастроскоп. С негова помощ лекарите могат да огледат горната част на стомаха и да установят инфекцията. Ако открият такава, взимат биопсия от прегледания орган, за да разберат дали има наличие на бактерията Helicobacter pylori.

Как лечението с кислород помага на пациенти с гастрит

Както бе споменато по-горе терапията в барокамера е лечение с кислород, която помага на жизнено важния елемент да достигне по-лесно и бързо до засегнатите тъкани, като по този начин им помага да се възстановят.

Лечението с кислород предоставя по-голямо количество от елемента, което спомага за по-бързата регенерация на засегнатите стомашни тъкани от гастрита, като облекчава болката и симптомите, причинени от него.

Бактерията Helicobacter pylori е микроаерофилна, което означава, че тя може да оцелее в среда без кислород и в среда с, но при условие че е с нормално атмосферно налягане. Сесиите в барокамера протичат при атмосфера двойна на стандартната, като при комбинация с вдишване на чист кислород спомага за унищожаването на бактерията, която е една от основните причини за възникване на гастрит.

Изследвания

През 2022г в “Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition” е публикувано изследване на д-р Ерика Рабинович, работеща в Университетска болница MedStar Georgetown – Вашингтон, окръг Колумбия, в което тя и екипът ѝ разглеждат ефекта на лечението с кислород върху две годишно момиче, развило гастрит след лечение на рак с химиотерапия и лъчетерапия.

Те внимателно следят 25 дневното лечение с кислород в барокамера на детето, което по време на сесиите е подложено на атмосферно налягане 2.0 и диша 100% чист кислород. След 8 дни от старта на лечението с кислород хемоглобина на момичето се нормализира. До края на интервенцията е установено, че няма повтаряне на стомашно-чревно кървене и наличие на инфекция в стомаха. Детето е изписано след 7 седмици хоспитализация в добро клинично здраве.

Подобни публикации

Силата на антиоксидантите и как да си ги набавим

admin

Всичко, което трябва да знаете за отслабването

admin1

Как да се погрижите за кожата през зимния сезон?

admin