За Дома

Как да изберем удобен тиган?

Резултатът от готвенето зависи до голяма степен от добрите ястия. Всяка домакиня трябва да има няколко тигана, които се различават по материал и размер. Всеки от тях има свое предназначение. Огромната гама от модели тигани може да предизвика трудности при избора, така че се препоръчва първо да проучите техните свойства и разлики.

Класификация

 Избирайки добър тиган за къщата, на първо място, трябва да обърнете внимание на материала, от който е направен. За създаване на модерни модели се използват алуминий, чугун, керамика и неръждаема стомана. Те също се различават по вътрешното покритие, формата на капака и дръжките.

Алуминиевите модели са леки и ниска цена. Алуминият има добра топлопроводимост, така че водата в такива тигани кипи много по-бързо. Но в същото време те нямат висока якост, могат да загубят външния си вид и да се окислят.

Най-популярни са емайлирани тигани. Те са лесни за използване и се предлагат в различни дизайни. Недостатъците на такива модели включват възможността за изгаряне на храна, особено мляко. Освен това те не понасят добре температурните промени.

Неръждаемата стомана е универсален модел, чиито предимства включват достъпна цена, лесна поддръжка и възможност за приготвяне на различни ястия.

Чугунените тигани предлагат максимална издръжливост. В тях е добре да се приготвят яхнии, тъй като храната не прегаря. Но такива съдове имат и недостатъци – те са тежки и върху тях може да се образува ръжда и корозия. За да избегнете това, се препоръчва да го избършете на сухо веднага след измиване.

Стъклените тенджери са удобни и леки, но не издържат на температурни промени. Керамичните съдове са в състояние да задържат топлината за дълго време. Смята се, че храната в такива съдове е по-вкусна. Стъклените и керамичните съдове имат един общ недостатък – невъзможността за готвене на открит огън и печка. Подходящи са само за микровълнови фурни. Те са крехки и се чупят при удар.

В допълнение към материала на производство на тиганите, те могат да се различават и във вътрешното покритие. За да се предотврати изгарянето на храната и да се запази вкусът й, моделите се произвеждат с допълнителен слой от три вида:

неръждаема стомана;

от керамика;

незалепващо.

Повечето производители произвеждат тигани с различни размери. Всяка жена трябва да има в кухнята си тигани с различни размери. Най-търсени са малки тигани от 1,5-2 литра и по-големитигани от 5 литра. Първият тип е удобен за приготвяне на каши, сосове и яйца, а вторият тип е подходящ за готвене на първи и втори ястия. По-големите тигани се използват по-рядко. Независимо от материала и обема само съдовете, които отговарят на всички стандарти, ще бъдат с високо качество и ще издържат дълго време. В нашия онлайн магазин be4home.com можете да закупите сертифицирани продукти на достъпни цени. Тук ще намерите малки и големи тигани с различни размери и форми.

Подобни публикации

Изхвърляне на стари мебели – какво е особеното, за което трябва да знаете

admin

На колко години да подменяме мебелите

king content

Знаете ли какви услуги могат да предложат автоключарите

redactort
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .