За Дома

Съвети за подобряване на почвата

фрезована почва с посеви

С настъпването на пролетта е добре да помислите как да подобрите качеството на почвата във вашата градина. Независимо дали ще правите нови лехи за цветя или ще фрезовате почвата, трябва да помислите и за качествата на земята. Все пак това е мястото, откъдето растенията получават хранителни вещества и то трябва да бъде добре подхранено. Разбира се не е въпрос само на добавяне на органична материя, а и на използването на доказани техники за подобряване на качеството на почвата. По-долу ще ви разкажем кои от тях си заслужава да използвате.

Направете тест на почвата

Когато говорим за полезни вещества в почвата, обикновено имаме предвид нейното съдържание, което може да бъде изследвано чрез почвен тест. Това е нещо, което е добре да правите на няколко месеца подред преди посев, за да имате идея какво точно съдържа вашата почва и от какво се нуждае. Всеки базов тест ще ви даде информация за почвеното pH, калий, фосфор, калций, магнезий и сяра. Това са важни вещества, чиито параметри е добре да знаете. В допълнение, тестването ще ви даде представа и за нивата на органични вещества, така че да прецените какво и колко да добавите.

Добавяйте компост

Компоста е разложена органична материя и е най-доброто нещо, което може да добавите към вашата почва в градината. Има най-различни начини, чрез които можете да компостирате. Един от най-популярните и лесни обаче е с мотофреза на Prismabg, която ще ви помогне да разнесете компоста навсякъде из мястото равномерно.

Защо компостирането е толкова специално? Причините са няколко:

  • компостът подхранва почвата,
  • подобрява структурата й,
  • прави възможно задържането на хранителни вещества,
  • позволява на корените да достъпват вода по-лесно,
  • чрез компостирането на почвата се засилва добрия микробен живот, което пък спомага за нейното обогатяване с кислород и добър дренаж.

Мулчирайте на повърхността

След като обърнахме специално внимание на компостирането с мотофреза е редно да обърнем поглед и към мулчирането. То е изключително важен процес за здрави растения и за добра почва. Стимулира естествените условия за растеж и спомага за запазването на влагата в почвата, поддържа добрата температура и спира растежа на нежелани плевели. Предимствата на мулчирането са много и в никакъв случай не бива да ги пренебрегвате.

Вземете мерки против уплътняването

Почва, която е твърде плътна, не позволява на водата и хранителните вещества да достигат до корените. Това важи с особена сила за растенията с малки корени, както и за млади растения, които все още нямат добре развита коренна система.

За да балансирате структурата на почвата е добре да я фрезовате редовно. Също така е добре да ограничите човешкия трафик в тези части, където това е възможно, защото това е фактор за уплътняването ѝ.

Сменяйте растенията всяка година

По възможност е добре да не садите еднакви растения на една и съща локация всяка година. Това води да изчерпване на хранителните вещества, както и спомага за развитието на болести и вредители. Вместо това е добре да сменяте местата на засадените култури. Това ще ограничи спорите на болестите, които се развиват с течение на времето, както и ще запази повече хранителни вещества в почвата. Това е добър начин за контрол на вредните патогени.

Засаждайте покривни култури

Покривните култури се използват с цел обогатяване на почвата, но доста често имат и други функции, например хранителни. Засаждането на покривна култура към края на градинския сезон е особено полезно. Така почвата се предпазва от ерозия от силните дъждове и сняг, а успоредно с това се предотвратява и уплътняването на почвата. Добри култури за тази цел са репички и зеле, както и други широколистни култури. Райграс, детелина, леща и фасул са други добри примери. Те могат да останат и през зимния период, а по-късно да бъдат превърнати в тор.

Добавяйте натурален тор

Отлежал животински тор е най-добрата опция за почвата. Процеса по отлежаване е необходим за премахване на вредните патогени, след което торът става добра опция за всяка почва. Подобряването на условията на почвата е необходимост, която не бива да се пренебрегва, защото ще осигури здрави и даващи плод растения.

Подобни публикации

Стандарти за осветяване на жилищни помещения

admin

3 дизайнерски съвета как да спестите пари за ремонт и опразване на жилище

admin

Матраците Тед от мемори пяна

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .