Спорт

Как да изберем зимни маратонки за мъже

Маратонките отдавна са излезли извън ексклузивните спортни обувки. Леки, меки и еластични, те сякаш обгръщат крака, превръщайки се в най-удобната ежедневна обувка. Днес дори не е необходимо да променяте стила си – маратонките и маратонките изглеждат страхотно с ежедневни дрехи, добавяйки някакъв чар и нотка на неформалност към изображението.

Зимата не е причина да промените обичайното ниво на комфорт, има доста подходящи маратонки за зимните реалности. Този материал е посветен на това как да изберете мъжки зимни маратонки според всички правила.
Материал

На първо място, когато избирате зимни маратонки, трябва да обърнете внимание на материала, от който са направени. Ако е кожа или велур, тогава те трябва да са водоустойчиви и водоотблъскващи. Зимата в града рядко радва с пухкав сняг, все по-често трябва да се движите през локви, лед и реактиви.

Струва си да разгледаме съвременните мембранни материали. Обувките от него отблъскват влагата и позволяват на краката да дишат, осигурявайки сухота и топлина. Естествената кожа изглежда привлекателна, но не е най-удобният вариант за джогинг и спорт.

Модел маратонки

Моделът е друг важен критерий при избора на маратонки за зимата. Отворените модели, които оголват напълно глезена, не са най-добрият вариант, подходящи са само за бързо бягане от колата до офиса. Има специални високи маратонки, които напълно покриват глезена. Те не само ще добавят топлина, но и ще предпазят глезена в случай на падане върху леда.

Доста модели топли зимни маратонки приличат на симбиоза от класика и трекинг и това е най-успешният вариант, осигуряващ както добра поддръжка, така и надеждна защита.

Подметка на маратонките

Подметката е един от най-важните елементи, които ви позволяват да изберете зимни маратонки. И има три аспекта, върху които трябва да се съсредоточите:

  • Височината на подметката трябва да бъде най-малко 1 см, за предпочитане 2-3 см. Колкото по-далеч са краката от студената земя, толкова по-малка е вероятността да замръзне.
  • Стъпка. Колкото по-сложни и по-дълбоки са шарките на подметката, толкова по-надеждна тя осигурява сцепление върху хлъзгави повърхности.
  • Материал. Естественият каучук бързо загаря на студа, напуква се и превръща всяка разходка в екстремен спорт. За нашите зими си струва да изберете по-малко капризни материали, например термопластичен еластомер (TEP) или термополиуретан (TPU).

И това е напълно съобразено със съвременните модни тенденции – колкото по-голяма и груба е подметката, толкова по-стилни изглеждат маратонките.

Изолация

След като се чудите кои маратонки да изберете за зимата, важно е да вземете предвид изолацията, използвана в модела. Класическата версия е изкуствена кожа. Той е практичен, запазва първоначалните си свойства за дълго време, акумулира топлина и позволява на краката да дишат.

По-модерен аналог е шерпа. От една страна изглежда като велур, от друга – като изкуствена кожа, приятна е на допир и поддържа топлината добре.  Той е лек, мек, топъл и отвежда добре влагата. В същото време не утежнява външния вид на маратонките.
Стелка

Стелката в зимните маратонки трябва да е по-плътна, отколкото в летните. Често стелките са допълнително изолирани, например с овча кожа. Когато избирате материал, в този случай е по-добре да дадете предпочитание на изкуствените. Синтетиката отвежда добре влагата, не абсорбира миризми и изсъхва бързо. Стелките в зимните обувки трябва да бъдат премахнати. Разделянето на стелката и основата значително ускорява процеса на пране и сушене на ботушите.

Закопчалка

Традиционната връзка за маратонки не е най-удобният и практичен вариант за зимата. Най-вероятно ще пропусне сняг и дъждовни капки през обувката. Да, и постоянното разкопчаване и завързване на маратонки е досадно. Много по-практичен е вариантът със сляп език, здраво пришит към основата, връзки в горната част и цип отстрани. Такива модели не позволяват преминаването на влага, надеждно предпазват от студа и поддържат добре глезена, като са правилно завързани веднъж.

Размер на спортните обувки

Всеки производител има свои собствени нюанси в маркировката на размерите, поради което те могат да се различават значително. Това е особено критично, когато купувате обувки чрез онлайн магазини. Как да изберем правилния размер? Поставете крака си върху лист хартия и очертайте контура, измерете получената дължина и сравнете с размера на стелката.

Когато избирате зимни маратонки, препоръчително е да изберете по-голям модел. Това ще създаде въздушно пространство вътре, което ще помогне за по-доброто задържане на топлината и ще ви позволи да носите вълнен чорап, ако е необходимо.

Тренд модели

Моделната линия на марката представя оптималните модели зимни маратонки. Естествената кожа изглежда благородна и елегантна, високата подметка ви позволява да се чувствате комфортно при всяко време, а едноцветният дизайн е идеален както за спортен, така и за ежедневен стил.

В колекцията на популярни производители има модели маратонки, които хармонично съчетават лекотата и комфорта на спортните обувки с благородна и изискана горна част. Използването на естествени материали и външната подметка, идеално пригодена за българските климатични условия, правят обувките универсални и практични.

Заключение

Разнообразието от модели и дизайн ви позволява да изберете наистина топли зимни маратонки, които осигуряват обичайния комфорт дори през студения сезон. Качествените зимни маратонки трябва да бъдат:

  • на висока подметка с добър протектор – за да не се подхлъзне;
  • водоотблъскващ – за да не се намокри;
  • изолирани – така че да могат да се носят дори в студено време;
  • малко по-голям – за да можете да обуете чорап;
  • с плътна, подвижна стелка – за бързо съхнене.

И не забравяйте да се погрижите маратонките ви да издържат по-дълго – подсушете ги и ги почистете навреме и задължително ги третирайте с водоотблъскващ спрей преди началото на сезона.

Подобни публикации

Мускулите не винаги означават, че ще победите противника :)

admin

Изкуство на състезанието с картинг

admin

Кои са най-често срещаните бонус оферти от букмейкърите?

admin