Кредити

Какво представлява кредитната история

В случай, че се чудите защо ви е отказан кредит или ви се отпуска такъв, но с много по-висока лихва, то отговора може да е в лошата ви кредитна история.

Кредитната история представлява пълната информация за това къде  сте кандидатствали за кредит, какви кредити сте получавали, как сте ги обслужвали и изплащали, дали имате просрочени плащания и дали сте поръчител. Това са данни от банки, организации за микрофинансиране и институции за потребителски кредити.

Ако човек не е взел кредит, не е действал като поръчител, той има нулева кредитна история. Ако е тегли кредити и те са платени навреме, историята е положителна. Ако има закъснения по плащането, тогава историята е отрицателна.

Колкото по-лоша е кредитната история, толкова по-малко вероятно е банка да одобри кредит. В такъв случай банката може да предложи на клиенти с лоша кредитна история кредит с по-висок лихвен процент.

Също така е важно да знаете, че например застрахователната компания, с която имате сключен договор за застраховка има право да поиска и да направи справка за кредитна ви история. Ако види, че имате забавяне и просрочване, може да повиши цените.

Когато кандидатствате за кредит, банката определя, т. нар. кредитен рейтинг на кредитополучателя въз основа на кредитната му история. В резултат от това колкото по-висок е рейтинга, толкова по-голяма е вероятността човекът да върне получения кредит. Това означава, че банката е по-склонна да отпусне кредит на такъв клиент и при по-ниска лихва.

Накратко, за да получите възможно най-изгоден, трябва да подобрите кредитната си история.

Но имайте предвид, че все пак информацията за вашата кредитна история може да не точна, демек в нея да има грешки. Например, да сте закрили кредитна карта, но банката да не е изпратила информация за това. Тази грешка, следва да се коригира от самата банка, в която е закрита картата.

Що се отнася до кредитите, след като бъдат изплатени, винаги трябва да вземете сертификат/удостоверение от институцията, потвърждаващ връщането на дълга.

Източник: finance5.bg

Подобни публикации

Как да управляваме изплащането на кредити по време на икономическа нестабилност

admin

Някои изгодни оферти за рефинансиране на потребителски и бърз кредит

admin

Как се класифицират търговските кредити?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .