Технологии Услуги

Какво е SEO оптимизация?

Какво е SEO оптимизация?

Оптимизацията за търсачки е наука за подобряване на уебсайт, за да се увеличи неговата видимост, когато хората търсят продукти или услуги. Колкото по-голяма видимост има един уебсайт в търсачките, толкова по-вероятно е марката да завладее бизнеса.

Видимостта на уебсайта обикновено се измерва чрез разположението – или класирането – на сайта на страниците с резултати от търсачките (SERP). И компаниите винаги се борят за първата страница, където е най-вероятно да привлекат най-голямо внимание.

Като използваме Google като пример, SERP често показват реклами в горната част на страницата. Това са позиции, за които фирмите са готови да платят, за да осигурят разположение на тази първа страница. След рекламите са обикновените списъци за търсене, които търговците и търсачките наричат ​​резултати от органично търсене . Процесът на SEO оптимизация има за цел да увеличи резултатите от органичното търсене на бизнеса, като насочи трафик от органично търсене към сайта. Прави се разлика между трафика, който идва към даден уебсайт от други канали – като платено търсене, социални медии , реферали и директно – и трафика от органично търсене.

Трафикът от органично търсене обикновено е трафик с по-високо качество, тъй като когато потребителите активно търсят конкретна тема, продукт или услуга, то даден класиран сайт бива намерен.

Как работи SEO оптимизацията?

Въпреки че има начин за максимизиране на резултатите, е почти невъзможно напълно да се манипулират алгоритмите за търсене . Бизнесът често търси най-краткия път към идеалните резултати с най-малко усилия, но SEO оптимизацията изисква много действия и време. Няма SEO стратегия, при която нещо може да се промени днес с очакване на ясни резултати утре. SEO оптимизацията е дългосрочен проект, с ежедневни действия и постоянна активност.

Търсачките използват ботове, за да обхождат всички страници на уебсайтовете, като изтеглят и съхраняват тази информация в база, известна като индекс. Този индекс е като библиотека и когато някой търси нещо в него, търсачката действа като библиотекар. Търсачката извлича и показва подходяща информация от заявката за търсене и показва на потребителите съдържание, свързано с това, което търсят. Алгоритмите на търсачката анализират уеб страниците в индекса, за да определят реда, в който тези страници трябва да се показват в SERP.

Ето кратко описание на това как работи SEO оптимизацията за търсачки.

Какви алгоритми оценяват оптимизацията за търсачки?

Има стотици фактори, които влияят върху това какво съдържание от индекса се показва в SERP. Те обаче се разделят на пет ключови фактора, които помагат да се определи кои резултати се връщат при заявка за търсене.

  1. Значение на запитването. За да върне подходящи резултати, алгоритъмът трябва първо да установи каква информация търси потребителят. Това е известно като намерение. За да разбере намерението, алгоритъмът се стреми да разбере езика. Тълкуването на правописни грешки, синоними и това, че някои думи означават различни неща в различен контекст, играят роля в разбирането на алгоритъма за намерението на търсещия. Например, търсачките ще трябва да могат да правят разлика между “коса” като част от човешкото тяло и “коса” като инструмент за косене. Намерението ще се основава и на допълнителни думи за търсене, историческо търсене, търсене на местоположение и други, за да се покаже правилната информация.
  2. Уместност на уеб страниците. Алгоритъмът анализира съдържанието на уеб страницата, за да прецени дали сайтовете съдържат информация, подходяща за това, което потребителят търси. Това става след установяване на намерението. Основен сигнал за уместност би бил, ако уеб страницата включва ключовите думи, използвани при търсенето. Това включва показване в основния текст или заглавията на страницата. Но освен съвпадението на ключови думи, търсачките използват обобщени данни за взаимодействие, за да определят дали страницата е подходяща за заявката за търсене.
  3. Качество на съдържанието. Целта на търсачките е да дадат приоритет на най-надеждните налични източници. Интелигентността, вградена в алгоритмите, може да идентифицира кои страници демонстрират опит, авторитетност и надеждност във връзка с намерението.
  4. Използваемост на уеб страниците. Уеб дизайнът и достъпността играят голяма роля в класирането при търсене. Алгоритъмът гледа как сайтът се показва в различни браузъри, дали е предназначен за различни типове устройства – като настолни компютри, таблети и телефони – и дали времето за зареждане на страницата е добро за потребители с по-бавни интернет връзки.
  5. Контекст и настройки. Търсачките и техните алгоритми използват информация от предишна хронология на търсенията и настройки за търсене, за да определят кои резултати са най-полезни за даден потребител в този момент. Държавата и местоположението могат да се използват за предоставяне на съдържание, подходящо за района, от който някой търси. Например, някой, който търси „планина“ в северна България, ще получи различни резултати от някой, който въвежда същата заявка в южна.

SEO оптимизация – предимства

Оптимизацията за търсачки е основна маркетингова дейност, за да направите уебсайт или бизнес видим в мрежата. Но също така осигурява няколко други предимства за компаниите.

Изгражда доверие и надеждност

Сайтовете, които се класират високо в SERP, се считат за най-висококачествени и надеждни. Резултатите, показани на първата страница, са най-подходящите, което води до повече доверие за бизнеса или уебсайта. Наличието на правилното съдържание на сайта и доброто потребителско изживяване ще помогнат на уебсайта да се класира по-високо.

Осигурява конкурентно предимство

Когато доброто SEO се прилага последователно, тези, които го правят повече и по-добре, ще изпреварят конкуренцията. Много фирми смятат, че не могат да си позволят да бъдат на първата страница на резултатите от търсенето. Но ако един отбор работи последователно за тази цел и се показва пред конкуренцията, той ще има конкурентно предимство.

Достига до повече хора

SEO оптимизацията помага да се привлече всеки потребител с намерение по всяко време, независимо от фазата на пътуването му. Тя разчита на ключови думи и фрази, за да привлече аудитория към конкретни продукти и услуги. Бизнесите могат да създадат списък с ключови думи, за които биха искали да се класират, след което да изградят съдържание около тези ключови думи.

Поддържа маркетинг на съдържание

Като има списък с ключови думи за класиране и се изгражда съдържание около тези ключови думи, потребителите е по-вероятно да намерят информацията, която търсят. Съдържанието и SEO оптимизацията работят в хармония заедно. Един сайт ще се класира по-добре чрез създаване на полезно, висококачествено съдържание, което е оптимизирано за тези ключови думи. Гарантирането, че ключовите думи присъстват в заглавията, мета описанията и основната част на съдържанието, ще подобри класирането за тези термини.

Класира се по-добре при локални търсения

Използването на местни търсения става все по-често, като потребителите търсят продукти или услуги тип „близо до мен“. За да подобри списъците в тези търсения, една компания може да създаде акаунт в Google My Business и да оптимизира обявата си за местни търсения.

Разберете уеб средата

Потребителите, които са в течение на постоянно променящия се живот в мрежата, ще могат по-добре да изпълняват текущите нужди на SEO оптимизация за уебсайт. Като са в крак с новостите, фирмите могат да разберат по-добре как работи търсенето и да вземат по-информирани решения как да променят и адаптират своите стратегии.

Сравнително евтин

За да имат ефективна SEO стратегия, компаниите трябва да инвестират във време и ресурси, за да бъдат успешни. Има фирми, които могат да бъдат наети като SEO експерти за управление на стратегиите, но компаниите с правилния екип могат да го направят сами.

Получете количествено измерими резултати

Има инструменти и аналитични данни, които могат да бъдат използвани за измерване на ефективността на SEO усилията. Google Analytics може да предостави изчерпателни данни за органичния трафик. Данните включват страници, с които са се ангажирали клиентите, и ключови думи, използвани при търсене. След това тези данни могат да бъдат основа на планираните действия, предприети, за да продължи SEO оптимизацията да играе роля в ангажирането или придобиването на клиенти.

SEO техники

Има три основни компонента – или стълба – на SEO ОПТИМИЗАЦИЯТА, които влизат в изграждането на ефективни SEO стратегии:

  1. Техническа оптимизация. Това е процес на завършване на дейности при изграждане или поддържане на уебсайт за подобряване на SEO оптимизацията. Често няма нищо общо със съдържанието, което е на самата страница. Някои начини за подобряване на техническата оптимизация включват XML карта на сайта, структуриране на съдържанието по начин, който е интуитивен за потребителското изживяване и подобряване на производителността на сайта – като време за зареждане на страницата, правилно оразмеряване на изображенията и хостинг среда.
  2. Оптимизация на страницата (On Page SEO). Това е процесът за гарантиране, че съдържанието на уебсайт е подходящо за потребителите. Това съдържание включва правилните ключови думи или фрази в заглавията и основния текст на текста; и гарантиране, че всяка страница включва мета описания, вътрешни връзки в сайта и външни връзки към други уважавани сайтове, както и добър URL адрес с целевата, ключова дума. Администраторите на уебсайтове използват системи за управление на съдържанието ( CMS ), за да поддържат съдържанието на сайта.
  3. Оптимизация извън страницата (Off Page SEO). Тази техника се използва за подобряване на класирането на сайта чрез дейности извън уебсайта. Този тип дейност се задвижва до голяма степен от обратни връзки. Фирмите могат да ги генерират от партньорства, маркетинг в социалните медии и гостуване в блогове на други сайтове.

Тези три компонента помагат на компаниите да се съсредоточат върху дейностите и техниките за изграждане на силни класации за своите уебсайтове.

Ето някои допълнителни техники, които да използвате във всеки от трите стълба:

  • Проучване и избор на ключови думи. Извършете проучване на ключови думи и за условията, за които е най-желателно да се класират. Бизнесът трябва да се съсредоточи върху ключови думи, които получават голям обем на търсене, за да бъдат успешни в търсачките. Разглеждането на най-ефективните ключови думи на конкурентите също дава възможност за изграждане на стратегия за конкуриране с тях.
  • Създавайте качествено съдържание. Когато стратегията за ключови думи е налице, следва стратегията за съдържание. Страниците са по-склонни да се показват по-високо в SERPs чрез създаване на качествено съдържание, което е подходящо за читателите и техните заявки за търсене.
  • Разработете уникални заглавия на страници и мета описания. Заглавията на страниците трябва да включват ключовата дума за добро фокусиране в страницата. А мета описанията трябва да бъдат кратки обобщения на това, което потребителят трябва да очаква да научи на страницата. Тези елементи се показват в SERP са това, което хората използват, за да предприемат кликванията си.
  • Използвайте реклама с плащане на клик, за да допълните органичния трафик. Платената реклама може да помогне за подобряване на процентите на кликване, като даде възможност на компаниите да тестват заглавни тагове и мета описания, които се показват в SERP. Осигурявайки разположение на първа страница, тези реклами имитират органични резултати от търсене и може да се тества, кои заглавия и описания примамват потребителите да кликнат. Това може да се използва за коригиране на заглавия на страници и мета описания.
  • Използвайте алтернативен текст при изображенията. Алтернативният текст се използва за описание на изображение на уеб страница. Той е важен за ботовете, които обхождат сайта, за да разберат какво представлява изображението. Той също така гласово изказва какво е изображението за хора с увредено зрение. Това е още една възможност за въвеждане на ключови думи.
  • URL адрес. URL slug е частта от URL адреса, която е уникална за конкретна страница. Това също е област, в която е важно да поставите фокусната ключова дума, тъй като тя е свързана с това, което е на страницата.

Ако търсите експерт по SEO оптимизация, можете да се обадите на Момчил Марчев.

SEO инструменти

Има стотици инструменти за подобряване, управление и отчитане на ефективността на SEO оптимизацията. Някои са безплатни, а други не. Но всички те помагат на търговците да проучват ключови думи, да разработват стратегии и да измерват резултатите от класирането по-високо в SERP. Ето някои често срещани SEO инструменти, използвани от търговците днес:

  • Semrush. Тази платформа се използва за проучване на ключови думи и данни за онлайн класиране. Той дава на търговците възможност за разработването и поддържането на стратегии за ключови думи. Semrush също може да се използва за измерване на ефективността на SEO оптимизацията във времето.
  • Google Analytics и Search Console. Google Analytics предоставя данни в реално време за ефективността на SEO оптимизацията. В комбинация с конзолата за търсене на Google търговците могат да наблюдават трафика на уебсайта, да оптимизират класирането и да вземат информирани решения относно външния вид на резултатите от търсенето на сайта.
  • Yoast SEO. За уебсайтове, използващи WordPress като CMS, Yoast SEO е плъгин, използван за подобряване на оптимизацията на страницата. Потребителите могат да дефинират URL slug, мета описание и заглавие на страницата. Те също могат да видят как съдържанието на тяхната страница може да се представи при търсения. Наличен е контролен списък с елементи, така че потребителите да могат да гарантират, че страницата им е максимално оптимизирана.
  • Ahrefs. Този инструмент се използва за проверка на уебсайтове и предоставяне на ключови думи, връзки и профили за класиране. Може също така да определи кои страници се представят най-добре и кои се нуждаят от подобрение.
  • Google Тенденции. Този инструмент търси тенденции в съдържанието в държави или региони по света. Той намира популярни теми и дълги ключови думи, свързани с тях. Той също така сравнява тези тенденции във времето.
  • Консултанти. Въпреки че не е точно инструмент за закупуване или използване безплатно, консултантите имат опит в SEO оптимизацията, който липсва на някои вътрешни екипи. Добрите консултанти могат да помогнат в разработването на правилните стратегии, да изпълнят или препоръчат действия в дългосрочен план.

Подобни публикации

Как да намерите надеждна и достъпна агенция за уеб дизайн

desito

Избор на добър детски стоматолог

ilia

Изграждане на душ-резервоар и подземен басейн. ТИП НАПРАВИ СИ САМ :)

admin