Полезно

Какви са изискванията за ученически маси

Основни изисквания към ученически маси, бюра и мебели, според съвременните закони

Училищните мебели са водещ елемент в организацията на всяко учебно заведение. За да е този процес ефективен, всеки учащ трябва да бъде настанен удобно, безопасно и многофункционално.

При създаване на ученически мебели трябва да се използват съвременни технологии и оборудване, които да отговарят на всички световни изисквания.

През последните години, за да се повиши ефективността на образованието е важно да се избират правилните мебели, маси, бюра, столове и оборудване за училище. В крайна сметка здравето на детето, правилната стойка и общото състояние на гръбначния стълб са пряко зависими от това. При неправилна поза страда гръбначният стълб.

Задължително условие е децата да седят на удобни столове, на широки и удобни бюра, където да има достатъчно място за всички учебници и учебни помагала. Правило е, ако детето се чувства удобно, да не се разсейва от образователния процес.

Ученически мебели – удобни и да отговарящи на всички стандарти

Една от водещите роли това да стане се пада на материалите за изработка. Правилно подбраните такива, не само предотвратява развитието на скелетни изкривявания, но и позволяват да се запази цялостното физическо здраве, зрението и да се подобри емоционалното състояние на учащите. Погледнато от естетична позиция, ученическите мебели трябва да развеселят и радват окото.

Всичкото училищно обзавеждане, трябва да отговаря на високите изисквания, екологичните норми и високотехнологични стандарти. При производството им, трябва да се използват само екологични материали, които не са опасни за здравето. Не се прилагат бои, лакове и лепила, чието изпаряване може да навреди над здравето на учениците. Ето, защо за безопасността на обзавеждането за училище, трябва да се обърне голямо внимание.

Критерии за подбор на ученически маси

Подборът на ученически маси трябва да насърчава правилното положение на ръцете на плота и краката на пода; Нужно е да има достатъчно пространство между коленете на седящия и плота; Важно е, да има свободно пространство между облегалката и седалката на стола; Детето, което седи на стол, не трябва да усеща напрежение в коленете.

В обобщение, ученическите мебели трябва да съответстват на физиологичните и анатомични възрастови характеристики на ползващите ги.

Наред с това мебелите за училищно обзавеждане трябва да изключват риска от нараняване. Те трябва да са лесни за почистване.

Училищните мебели са главно бюра и столове, а изисквания за тях са безопасност, комфорт и екологичност. Техните размери трябва да отговарят на изискванията и възрастта, за която ще се използват.

Обобщено, ученическите мебели трябва да са леки, удобни и модерни, като изцяло да отговарят на изискванията за хигиена и ергономичност.

Ергономични изисквания към училищното обзавеждане

Ергономичността е комплекс от психологически, физиологични, социално-психологически, антропометрични, хигиенни изисквания. В момента са много популярни ергономични маси които са хит на пазара със своите многобройни положителни качества. Такива са насочени към поддържане на добрите условия за обучение на подрастващите.

При подбор на ученически бюра се обръща голямо внимание на надеждност, издръжливост, безопасност и удобство. По право те се правят с метална рамка, изработена от специално оформена тръба. Притежават и анти прахово покритие.

Училищните бюра се срещат в три варианта – единични, двойни и тройни, с регулиране на височината. Ученическите маси и столове трябва да са съобразени и помежду им. Така към столовете трябва да имат и рамкова основа от профилна тръба. Правилните облегалки за столовете позволяват на учащите да седят изправени и това предотвратява умората в гърба.

Изисквания за подбор на мебели за ученици в образователната институция са високи и всичко това е съобразено с правилното развитие на подрастващите.

Понастоящем училището използва, както двойни бюра, така и ученически модификации. Конструктивните промени в училищните маси и бюра са насочени към идеята за предотвратяване появата и развитието на болести у учениците, както и намаляване умората по време на уроците.

Според предназначението на самите класни стаи се използват различни мебели за учащите: училищни бюра, маси за учебните стаи, ученически маси (такива са единични или двойни), лабораторни маси, маси за рисуване, комплекти със столове и други.

Какви изисквания има за ученическите маси

При оборудването на класните стаи, трябва да се предвидят редица съществени изисквания. Нека ги изброим:

– мебелите за ученици трябва да са направени от безвредни за здравето на децата материали и да отговарят на възрастовите характеристики на използващите ги, както и изисквания за ергономията.

– бюра, маси и столове (с изключение на демонстрационни маси и бюра за учители) са маркирани. За да изберете училищни мебели, според ръста на учениците се прави конкретна маркировка.

– Важно в подбора на комплекти за училищно оборудване е да се ползват специални такива, а не пейки или табуретки, вместо столове.

– Всяко училищно обзавеждане трябва да е защитно с декоративно покритие на работните повърхности. Това включва маси и бюра, столове.

Като цяло покупката на мебели за образователни институции е отговорен процес, тъй като при избора на маси, столове и бюра трябва да се вземат предвид не само здравината на продуктите, но и тяхното съответствие с държавните норми и стандарти.

Основните предимства на такива ученически продукти са:

Издръжливост и износоустойчивост: основа на мебелите, която най-често е метална рамка, плотовете и плоскости изработени от устойчиво дърво;

За производството на мебели се използват екологични материали, които не представляват опасност за здравето на децата;

Размерите на продуктите съответстват на установените разпоредби.

Мебелите за ученици трябва да са с високо качество, заради това за производството им се вземат само трайни материали и надеждни метални рамки. Качеството и безопасността на всички продукти се потвърждават, чрез сертификати за съответствие и установени стандарти.

 

Подобни публикации

Как да прикрием недостатъците по фигурата с помощта на цветовете и материите. Практично и ефектно!

admin

Качественият сън гарантира здравето

redactort

Кой може да се възползва от една мотофреза?

gri123
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .