За Дома

Избор на холов диван – на какво да обърнете внимание?

Когато се избира мека мебел, изискванията относно здравина и комфорт не са никак малко. Изборът на ъглов или стандартен холов диван трябва да се направи обмислено и без никакво прибързване. Това се налага, защото меката мебел не само изпълнява пряката си функция, но и като централен елемент в помещението, тя фокусира вниманието върху себе си.

Основни критерии при избор на диван за хола

За да бъде покупката на дивана успешна, той би трябвало да отговори на очакванията на всеки член на вашето семейство. Това касае както визуалното представяне на изделието, така и техническите му параметри – височина, дълбочина, брой седящи места, наличие на функция сън и т.н.

В крайна сметка диваните са скъпа мебел, която се купува минимум на всеки 10-15 години. Поради тази причина от тях се очаква да бъдат здрави и издръжливи на натоварване. Също така е от значение формата – ъглова или стандартна, а също и цвета/десена на дамаската. Дамаската трябва да бъде в синхрон с интериора на помещението, а това може да се окаже проблем, в случай че планирате пълна трансформация на дневната в следващите години.

За какво ще се използва диванът?

Това е основният въпрос, който ще ви насочи към правилния размер и дизайн. В някои жилища диванът се използва рядко и само от двама човека, докато в болшинството домове той е сърцето на стаята, където вечер и през уикендите се събира цялото семейство. Диваните се използват не само за посрещане на гости и гледане на телевизия, но и като място за сън.

Имайте предвид, че диваните, които са удобни за сядане са не винаги така комфортни за спане. Това се случва, когато седалката е твърде мека и наклонена. Обърнете внимание на дълбочината на седалното пространство. Твърде дълбоката седалката може да е удобна на човек с по-голям ръст, но за ниските хора по-удобни са по-ниските дивани с плитки седалки.

Наличието на функция Сън никога не е излишна, затова не се отказвайте от нея. Нужно е обаче да се запознаете с начина на трансформиране на дивана в място за спане. Определени изделия използват твърде сложен метод на преобразуване, но повечето холови ъгли залагат на проста система с изтегляне на седалката напред и падане на облегалката.

Място за съхранение на багаж – защо е важно?

Днес почти всеки холов диван има ракла, вградена под седалката. Тя се забелязва и в асортимента от дивани на магазин Мебели за всеки. При ъгловите модели това пространство обикновено се намира под лежанката, а до него се достига чрез повдигане на седалката. За да бъде това действие изпълнимо без особени усилия, производителите оборудват своите дивани с амортисьор, с чиято помощ седалката се вдига с лекота и може да се фиксира в изправено положение.

Наличието на място за съхранение в конструкцията на дивана е нужно по много причини. Раклата ви позволява да държите на удобно разстояние всички необходими завивки, възглавници и спално бельо. Дори диванът да не се използва постоянно в качеството му на легло, раклата отново ще бъде от полза при съхранение на завивки, дрехи и други вещи със сезонно приложение.

Дамаската на вашия холов диван следва да бъде в синхрон с цветовете на обзавеждането в хола. В противен случай меката мебел ще изглежда не на място и ще създава усещане за претрупаност и хаос. Неутралните цветове – бяло, бежово, сиво и дори черно, са съвместими с повечето стилове и цветови концепции. Не на последно място, тапицерията трябва да е здрава и подлежаща на мокро почистване.

Подобни публикации

ВиК услугите – фактор за качествен живот

admin1

Как да си осигурите топлина и уют у дома с климатик?

gri123

Външни огради за къщи – сигурност, красота и стил

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .