Финанси

Защо кредитната ни история е толкова важна при кандидатстване за заем

Когато клиент се обърне към банка с намерение да вземе заем, тя първо проверява неговата кредитоспособност и едва след това взема решение за отпускане на кредит. Ако клиентът вече е теглил кредит преди това, основната отправна точка за банката в този случай ще бъде кредитната история на този клиент.

 

Най-простото тълкуване на понятието кредитна история може да бъде представено по следния начин – това е историята на изплащане на заема. Тя отразява информация за това колко, кога и за колко време са взети средствата от този клиент, как са извършвани плащания по заеми, дали е имало забавяне по тези плащания, какви дългове има той в момента.

 

Кредитната история е вид досие за кредитополучател, което отразява информация, събрана не само от банки, но и от всички организации, които предоставят услугите си на кредит.

 

 

Информацията от кредитната история е ценна не само за потенциалния кредитор, но и за кредитополучателя, тъй като тя му предоставя безпрепятствена възможност да получи заем от банката. Следователно кредитополучателят е зависим към информацията, въведена в кредитната му история.

 

Ако вече сте теглили кредит и сте се забавили при връщането на дълга, тогава не бива да се надявате на предоставянето на преференциални условия от страна на кредитора в бъдеще. Можете обаче все пак донякъде да подобрите личната си кредитна история, ако редовно изплащате друг потребителски кредит.

 

Трябва да се отбележи, че решението на банката се влияе не само от броя на забавянията, но и от условията им. Всяка банка независимо определя условията, които се считат за критични за нея.

 

Понякога забавянето на плащанията може да възникне по сериозна обективна причина, например загуба на работа, намаляване на доходите и т.н. В такава ситуация е желателно да се предоставят документи, потвърждаващи настоящата ситуация  и да се обмисли разсрочване на дълга или друг вариант, предложен от личния ви кредитен инспектор.

Подобни публикации

Мога ли да взема кредит и да не го върна?

admin

Някои изгодни оферти за рефинансиране на потребителски и бърз кредит

admin

Спасяване на пазара на труда във времена на COVID-19

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .