За Дома

Градинско осветление за красива градина

градиснко осветление в градина

Независимо какъв ефект търсите, дали искате да постигнете драматичност или усещане за уют в градината ви, то със сигурност ще трябва да подберете точното градинско осветление. Без правилните осветителни тела ще можете да се насладите на външното пространство само през деня. Красиво градинско осветление Ultralight, разположено по правилен начин, ще ви даде възможността да се наслаждавате на градината ви по всяко време на денонощието. Все пак защо иначе да притежавате градина, ако не ѝ се любувате от време на време?

Повечето външно осветление е 12 волта, което означава, че ще ви е необходим трансформатор, за да го свържете към 240-те волта. Това е нещото, за което трябва да се погрижите на първо време. Обмислете кое ще е най-доброто място за трансформатора, защото той не трябва да се мокри и трябва да имате лесен достъп до него. Освен това бъдете убедени, че знаете откъде минават кабелите, ако се наложи в бъдеще до копаете из двора, да не ги засегнете.

Къде да разположите градинското осветление?

Най-популярните съвети, които ще получите е да осветите пътеките и оградата. Това обаче ще направи градината ви лесна за разходки нощем, но не и особено различна от всички останали градини наоколо. Съвет от нас е да откриете едно две неща, с които вашата градина се отличава и да ги подчертаете тях. Ако имате красиво дърво, можете да му закачите градинско осветление, което да го осветява от долу нагоре. Ако имате малки дървета в саксии, може на тях също да сложите лампички. Ако пък притежавате язовирче или фонтан, то безспорно това трябва да ви е акцента.

Голяма грешка е да сложите външно осветление само в градината, трябва да се погрижите и за стените на дома ви, които гледат към нея. Можете от функционална гледна точка, да закачите някой прожектор с фотоклетка. Само внимавайте да не развалите всичко останало, което сте направили в градината.

След като сте избрали най-добрите места за фасадните фенери и лампи, трябва да обмислите и как точно да ги сложите. Ако има как да бъдат закачени, възползвайте се. Ако пък няма, винаги може да ги сложите на земята и да осветяват в посока нагоре, като се заиграват със сенките на обекта, който осветяват. Добре е да използвате фитинги, които да се местят лесно с растежа на растенията наоколо.

Съвет от нас е да не осветявате краищата на градината. Когато те останат на тъмно, дават усещането за по-голямо пространство.

Колко осветление ще ви трябва?

Яркото или силно градинско осветление не е препоръчително, особено ако искате да сте в добри отношения със съседите ви. Правилно поставените малко осветителни тела ще постигнат ефекта на една дузина. Опитайте се да не осветявате цялата градина равномерно. Оставете някои места на тъмно, както и достатъчно пространство, за да може сенките да падат под интересен ъгъл. В много малки градини два или три прожектора може да са всичко, от което се нуждаете.

висящи лампички за градинско осветление

Под какъв ъгъл да пада светлината?

Ъгълът на светлината определя какъв ефект ще постигнете. Когато е възможно, скрийте отблясъците от външните източници, като улични лампи и тн. Можете да използвате листа, дървета или нещо друго, което ви е под ръка. Също така избягвайте отблясъци или ослепителни светлини, които да светят в очите на хората, докато се разхождат в градината.

Какъв тип светлина ми трябва?

Спрямо това, което планирате да правите в градината, светлината може да бъде различна. Например, ако сте почитатели на барбекютата, ще ви е необходимо осветление в тази зона. Ако пък обичате да сядате с чаша вино и да се наслаждавате на градината си, то най-вероятно е по-добре да изберете приглушена светлина.

Предпазните светлини за стъпала, пътеки и ръбове на басейна са от съществено значение, но не ги правете твърде натрапливи. Ако не искате да осветявате всяко стъпало отделно със соларни лампи може да добавите една основна лампа над тях и пак да получите нужното осветление.

Ефектът от градинското осветление трябва да е такъв, че да подсилва атмосферата. За празнична атмосфера можете да добавяте висящи лампички или фенери. Може да създадете и драматичност чрез осветление, което хвърля сенки върху стените на къщата ви.

Подобни публикации

Подобряване естетиката на дома с ПВЦ дограма и външни ролетни щори

redactort

Как да си осигурите топлина и уют у дома с климатик?

gri123

Защо да изберем бяло едноцветно спално бельо

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .