Полезно

Видове рентгенови снимки в стоматологията

Стомоатолог

Същност на видовете рентгенови снимки в стоматологията

Рентгеновите снимки в стоматологията, позволяват да се получат изображения на зъбите, костите и меките тъкани около тях. По този начин стоматолог може да определи здравословното състояние на устната кухина, зъбите и челюстите.

Рентгеновите снимки в стоматологията могат да открият кариозни кухини в зъбите, скрити образувания. Такива са например, появата и неправилно израстване на мъдреци. Изкривяване на костите и други аномалии, които не могат да бъдат диагностицирани, чрез визуална инспекция. Също така, често след завършване на стоматологичното лечение се правят рентгенови лъчи, за да се гарантира, че всичко е направено правилно.

Видове рентгенови снимки на устната кухина

За да бъдат направени рентгенови снимки се използват малки дози радиация.

В медицинската практика широко се използват следните видове рентгенови снимки:

Рентгеновата оклузия – тя показва горния и долния ред на зъбите в затворено състояние. Този вид изображения позволяват да се открият дефекти, междузъбен кариес и степента на плоскост у зъбите. Също така, този вид рентгеново лъчение се използва за откриване на заболяване на венците или инфекциозно заболяване в устата.

Периферната рентгенография на зъба показва целия зъба от короната, до върха на корена и частта от костта, в която е прикрепен зъба. Този тип снимки с рентген са насочени към идентифициране на проблеми със зъби, скрити под линията на венците или в челюстта. Такива, например са нараняване или фрактура на зъба, абсцес на зъба, киста, тумор и промяна в състоянието на костта. Те могат и да са свързана с определени заболявания.

Оклузалната рентгенова снимка – тя показва състоянието на корените на зъбите. Това позволява да бъдат диагностицирани навреме и евентуални допълнителни зъби. Могат да се поправят или възстановят тези, които все още не са се показали над венците, счупвания на челюстта, цепнатина в небето, кисти, абсцеси и израстъци. Оклузалните снимки с рентген могат да се ползват и за откриване на чужди тела.

Панорамна рентгенова снимка на зъби – тя показва разгънатия поглед на челюстите, зъбите, носната кухина и тъмничните долни челюсти. Този тип рентгенови снимки не открива кариозните кухини. Този род снимки, могат да открият проблеми като счупени зъби, костни аномалии, кисти, солидни тумори, инфекциозни заболявания и фрактури.

В рентгенов кабинет могат да се направят цифровите лъчи с рентген, след което се прехвърлят на компютър и могат да бъдат записани и запазени.

Често, когато за първи път се посещава зъболекар, на пациента се правят поредица от периферни рентгенови снимки. Това се изисква за всички молари, както и панорамна картина на устната кухина.

Рентгеновата оклузия се извършва по време на редовни прегледи. Такава се прави и за проверка състоянието на зъбите.

Панорамните снимки с рентген се правят периодично по искане от лекуващия лекар.

Рентгеновите снимки, най-често се предписват периодично, в зависимост от възрастта, за профилактични цели и за индикации.

Във всички случаи, снимките с рентген на устната кухина могат да покажат проблеми. Последните са тези, които предстоят да се проявят или поради сбитото разположение не могат да бъдат диагностицирани по друг начин.

Рентгеновата снимка е един от най-прецизните и в същото време безопасни начини за откриване и решаване на редица проблеми в устата и цялата устна кухина.

Подобни публикации

5 неща, които са изобратени от жени

admin

8 основни съвета за правене на снимки на обществени места

king content

Предимства на кухните по поръчка

redactort
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .