Полезно

Видове мазнини в човешкото тяло

Често се поглеждаме в огледалото и се надяваме да не сме качили мазнини. Но знаем ли всъщност какво са подкожните мазнини и дали те наистина са само един вид?

 

В тази кратка статия ще Ви предоставим основните знания, които са Ви необходими, за да разберете какви са разликите между различните видове мазнини в тялото, защото те определено не са еднакви!

 

Когато става дума за проблеми с храната, повечето хора си мислят за затлъстяване и за мазнините, които трябва да изгорят. За да разберете обаче как да се справите с мазнините, трябва първо да се запознаете с тях и с процесите в тялото, които им влияят.

В тялото съществуват пет типа мазнини

 

Първият тип са подкожните бели мазнини, които можем да докоснем с пръст и които ни правят да изглеждаме по-дебели.

 

Вторият тип са висцерални мазнини, които обграждат органите ни. В малки количества те са полезни за тялото ни, но когато нараснат прекалено много могат да станат причина за редици болести като например сърдечни заболявания.

 

Третият тип са междумускулните мазнини, които се грижат за това, мускулите ни да имат енергия във всеки един момент.

 

Тези три типа мазнини са съхраняващи мазнини. Важно е да знаете, че всеки човек се ражда с определен брой мастни клетки. Наблюдаваме увеличаване на теглото, защото чрез начина си на живот ние разширяваме мастните клетки като им подаваме материал за съхранение.

 

Да отслабнем означава не да изгорим мастните си клетки, а да ги накараме да освободят онова, което има в тях. Интересно е и че мазнините са отговорни за разпространението на хормони в тялото ни, които отговарят за трупането на още мазнини.

 

С други думи, колкото повече материал съхраняват мастните ни клетки, толкова повече и ще продължат да трупат. Как обаче да се измъкнете от този повтарящ се цикъл?

 

Тук се намесват така наречените кафяви мазнини, богати на митохондрии, частта от клетките ни, отговаряща за създаването на енергия. Работата на кафявите мазнини е да карат мастните клетки от първите три типа да отделят от съхранявания си материал и забързват метаболизма. Този тип мазнини се активират от движение и упражнения.

 

Петият тип мазнини се наричат бежови мазнини и в зависимост от нашия начин на живот, могат да се превърнат или в кафяви мазнини, или в бели подкожни мазнини.

 

Тоест ако практикувате здравословно хранене и полагате усилия да тренирате, ще създавате повече кафяви мазнини, но ако правите обратното – ще увеличавате съхраняващия се материал в подкожните си мастни клетки. Това несъмнено ще доведе до качване на килограми.

Борба с мазнините

 

Борбата с мазнините зависи много от самите мазнини! Ето защо първата стъпка към доброто здраве е да стимулирате тялото си чрез правилна храна и упражнения да създава кафяви мазнини.

 

Трупането на мазнини обаче зависи и от хормоните в тялото ни. Инсулин и глюкагон са два от основните хормона, отговарящи за мастните ни клетки. Инсулин отговаря за трупането на мазнини, а глюкагон – за изгарянето им.

 

Двата хормона обаче не могат да работят едновременно. Всички сме чували, че инсулинът се активира при приемането на захари и въглехидрати. Когато ядем подобни храни, ние деактивираме нашият глюкагон, отговарящ за намаляването на размера на мастните ни клетки. Освен това ако приемаме такива храни, в дългосрочен план клетките ни няма да могат да реагират толкова добре на инсулинa и няма да могат да използват глюкозата от кръвта ни за енергия. Това състояние е известно като инсулинова резистентност.

 

Ето защо правилното хранене, включващо малко или никаква захар, води до активирането на глюкагон и съответно намаляване на мазнините, а приемането на захар активира инсулина, отговарящ за трупането на мазнините.

 

И така, това беше най-важното за мазнините. Нека повторим още веднъж. В организма ни има пет типа мазнини – три, които съхраняват енергия и два, които карат другите три да освобождават задържания материал. За по-ниско ниво на мазнини в тялото ни трябва да се стараем да активираме последните два типа мазнини, което можем да постигнем чрез здравословно хранене и упражнения.

Подобни публикации

Съвети за избор на правилните маратонки или спортни обувки

adminche

Няколко хитрини за да спите спокойно

redactort

Видове улични лампи

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .