Обща категория Полезно Технологии Факти

Технологията зад най-модерните дисплеи на пазара: Samsung

ремонт на дисплей

Освен на територията на производителите в Южна Корея, OLED и LCD дисплеите на Samsung са едни от най-разпространените и най-предпочитаните електронни дисплейни панели в света. От модел Galaxy S6 Edge през 2015 до днес компанията продължава да използва своята технология Flexible AMOLED дисплей, която може да се каже, че е най-напредничавата в последните години.

Преди време, говорителя на Samsung Display, Джунг-Хо Ким заяви: „ Забелязваме огромен интерес към нашата технология на Flexible OLED дисплеи, дори повече от колкото сме очаквали. Работим допълнително, за да увеличим продукцията си до нива, които да посрещне нуждите на потребителите“

Специалистите от GSM Сервиз Бургас ни разказаха, че голяма част от мобилните телефони, които получават за ремонт са именно с марката Samsung. В огромен процент клиентите им се свързват с тях относно смяна на дисплей на Samsung или стъкло на телефон. Оказва се, че макар и с иновативна технология, новите модели на дисплеи на Самсунг са изключително фини и лесно могат да пострадат при изпускане.  От сервизния център ни казаха, че именно телефоните със стъклен протектор биват защитени в повечето случаи, за това и насърчават клиентите си да се сдобият с такъв.

Flexible AMOLED дисплеите или т.нар „извити дисплеи“ на Samsung са оценени с изключително добър рейтинг от критици и анализатори в индустрията, още в самото си начало на производство. OLED технологията е смятана за премиум инновация при мобилните дисплеи, поради това, че притежава широка цветова гама, висок контраст, по-натурален вид на снимките от обикновните дисплеи, както и добре оптимизирани екстри като контрол и скорост на докосванията. В последната версия на дисплеите си, Самсунг осигуряват светъл и цветен облик на изображенията със своите 3.6 милиона пиксела, в комбинация с ниска консумация на батерия и необичайно бързо време за отговор.

Технологията на Samsung Flexible AMOLED Display

Предпоставки за развитие

През 2013, от Самсунг започнаха масово производство на дисплеи, използвайки технологията за първия в света гъвкав и лесно присопсобяващ се AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) с иновативен и заоблен дизайн. Малко след това от технологичния гигант надградиха вече създаденото си реноме като приспособиха технологията YOUM Bended Display към първите модели на Galaxy Note Edge. С тези промени, Samsung затвърдиха, че предприемат голяма стъпка, за да подобрят всеки следващ дизайн, с който се появят на пазара за телефони. От модели като Galaxy S6 edge, та до такива като Galaxy S9 Edge, Самсунг доказаха, че дизайнът и добрият UX вървят ръка за ръка.

 

Използвани материали

При изработката на Samsung Flexible AMOLED дисплеи се използва полиимид (PI) – подобрен тип пластмаса, използван като подложен основен материал вместо твърдото стъкло на S, използвано при AMOLED дисплейните панели. PI е високополимерен материал, с характеристики за изключителна гъвкавост, издържливост и устойчивсот при удър. Специалистите от Самсунг успяха да разхработят тънък слой (филм), който да е с дебелина по-малка от един милиметър (по-тънка от човешка коса), който да покрие най-горната част на дисплейните панели. Това е най-финият дисплей, който се предлага на пазара измежду всички производители на мобилни телефони.  Добре е да се знае, че при нарушаване на цялостта на такъв тип дисплей  той не може да бъде поправен, а се сменя изцяло с нов дисплеен панел, тъй като тази иновативна технология не позволява. Консултирайи се с GSM Сервиз Бургас, успяхме да установим някой от най-честите проблеми при edge телефоните за смяна на дисплей. Поради естеството на самия панел и дизайн, ремонтните дейности биват малко по-специфични от стандартните, но също толкова достъпни в големите и доказани сервизни центрове.

Степен на извиване

ремонт на дисплей

Благодарение на заоблянето от всяка страна и насоченият изцяло към потребителя дизайн, всеки мобилен телефон от edge серията на Galaxy е изключително удобен за захват с една ръка. От американската нестопанска организация „UX Matters” анализирали опита и поведението на потребителите с мобилни устройства и са потвърдили, че реално повечето от хората използвали edge са използвали само една ръка, за да намерят желаната от тях информация на устройството. По-конкретно казано – повечето от участниците в проучването използвали своите палци, за да плъзгат прозорците и да изпълнвват команди.

Чистота на картината

AMOLED дисплеите на Самсунг предоставят висококачествена и изчистена картина в резолюция 1440 X 2560 пиксели или наситеност от 557 пиксела за инч (ppi). Тя ще ви диструбутира повече от 3.6 милиона събпиксели, които заедно с полиимидовата основа на дисплея доставят на потребителя ичзистен образ до най-малкия детайл и най-дребния шрифт.

 

Оптимизирано използване

Извитият AMOLED дисплей може да използва всеки пиксел индивидуално, тъй като е проектиран да редуцира използването на заряд от батерията. Този контрол над пикселите позволява да се използва частичната технология за опериране, която позволява смартфонът да употребява определен брой пиксели от всяка колона на извития дисплей едновременно и само в случаите, когато е това е нужно. Тази технология намалява с около 20% от консумацията на батерия спрямо другите модели. Ако направим сравнение с LCD дисплеите за мобилни телефони, то там определено ще забележим използване на цялото осветление на екрана, вместо присъщото на АМОЛЕД частично осветление в необходимите зони.

смяна на дисплей смяна на дисплей на samsung

Скорост и яснота на изображнеията – 0.01мс срещу 8мс

Поради фактът, че дисплеят има възможността за бързо увеличаване на нивото на осветление, потребителите не са притеснени за изменения в картината докато гледат филм, видеоклип или играят игра. AMOLED дисплеите не натоварват очите когато гледате в телефона си в продължените на часове. Той отговаря бързо на рикуестите за смяна на картината и това не затруднява устройствата допълнително. За сравнение можем да кажекм, че гъвкавият AMOLED дисплей може да покаже изчистено изображение стотици пъти по-бързо от мобилните варианти на LCD дисплеите – 0.01мс срещу 8мс.

 

Усложнения при здравето

Тъй като средната големина на смартфоните продължава да нараства, когато потребител използва само едната си ръка, за да борави с телефона си, неговият/нейният мускул на палеца може да стане ленив когато достъпват менюта или икони, позиционирани в горната част от екрана. Генерално погледнато, потенциалните проблеми за здравето, довели до опъване на мускула на палеца и свъзрзани с използването на смартфони като например „Dequervain Syndrome”, могат да бъдат намалени с използването на извити (заоблени) дисплеи.

Едж дисплеите, които са на пазара в днешно време, могат да бъдат още по-добре оптимизирани и да постигат удовлетворяващи резултати за клиентите. Ползващите телефони със заоблени краища могат да преместват икони и менюта, които най-често позлват към извитата част на екрана си, за да им е по-удобно да ги достигнат с една ръка. По този начин се забеляза и редуциране на умората в ръката с до 20 пъти по-малко.

смяна на стъкло на самсунг

Нарастващо търсене

В ерата на Big Data революциите и количеството информация, до което имаме достъп е взривоопасно. При тези обстоятелства съществува възможността за предаване на ифнроамция чрез няколко клика на мобилното устройство, което до преди време беше считано за „мъртва материя“. С използването на новите техологии става ясно, че човек все повече има нужда от тях и тяхното удобство. Говорейки за функционалността на извитите дисплеи, можем да кажем, че това, което те предоставят е един добре обмислен и структуриран UX. Все повече компании се възползват от технологията на Самсунг, за да я имплементират в своите смарт устройства.  AMOLED flexible дисплеите са само началото на един нов технологичен поглед.

Подобни публикации

Kак се тровят котки

admin

Животно спасява друго животно

admin

10-те тайни на младостта и красотата 

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .