Култура

ВИА ТЕАТЪР – КЪЩА-МУЗЕЙ „ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“ – ФОНДАЦИЯ НЕВИЖДАН ТЕАТЪР

Едно специално творческо сътрудничество

Между трите организации отдавна съществува сътрудничество в богата палитра от творчески дейности.

Между трите организации отдавна съществува сътрудничество движещо се в различни творчески траекториии.

Тази година, в рамките на Трети международния конкурс по композиция на Проект СИН(ЕС)ТЕЗИС, трите организации ще си взаимодействат в изследване на творческата сетивност между артисти от сценичните, музикалните и изобразителните изкуства, като този път се включват и незрящите актьори от „Невиждан театър“ – първият по рода си в света театър от незрящи актьори творящи професионално в област, считана за невъзможна за хора без зрение – в сферата на Визуалните сценични изкуства, (Театър на сенки, марионетки, визуални импресии и т.н.).

Невиждан театър през годините, с подкрепата на ВИА развива „невиждана“ до момента в световен мащаб концепция формулирана като „Пресичане границите на невъзможното във и чрез изкуството“, която се базира на творческата работа на незрящи във визуални сценични изкуства. Чрез нея „Невиждан театър“ развива стратегията „Училище за Зрение“ – колаборативна творческа дейност между незрящи и зрящи професионалисти  и публика, в която всеки участник „получава“ нов „поглед“ към себе си и към света. Неслучайно „Училище за Зрение“ е отличена с номинацията YOUTH DEMOCRACY AWARD 2018 от Федералното правителство на Германия.

От своя страна, ВИА Театър и Къща-музей „Панчо Владигеров от две години си взаимодействат по Творчески проект „SYN(es)THESIS“.
Идейния двигател на Син(ес)тезис, Александър Лиалиос и проф. Велимир Велев, концептуален основател на Платформата „Виртуални интерактивни изкуства“ и Ръководител катедра „Драматичен театър“ в НАТФИЗ, се срещат благодарение на проф. Пенко Господинов, Декан на Факултет Сценични изкуства в Академията. Така започват работа по Второто издание на „SYN(es)THESIS“. В основата му стои изследване на синестетичната релация Музика-Танц/Телесна експресия. В него вземат участие студентите от класа на проф. Велев, II-ри курс Театър на Движението-ПМ от НАТФИЗ. Удивителната 150 минутна синестетична им импровизация на самия заключителен концерт в Зала №6 НДК, впечатлява и специалисти, и публика. Самият концерт е подкрепен медийно от разработената по проект на НФК тогава „Виртуална (Интерактивна) Куклена сцена“, свързана със създаването на първия виртуален куклен спектакъл на сенки, създаден от трупата на НЕВИЖДАН ТЕАТЪР и актьори и студенти от НАТФИЗ.

В момента ВИА Театър и Къща-музей „Панчо Владигеров“ работят по тазгодишното издание на „SYN(es)THESIS 2023“. То е доста по-амбициозно от предходните – като възприема идеята за общуване между различните изкуства, този форум има за цел да вдъхнови композиторите да се впуснат в пътешествие на иновации и артистични търсения. 70 композитори от 26 държави ще се състезават в две различни категории – музика върху живописна картина и музика, базирана на сцена в жанра на театъра на сенките. Втората категория представлява изцяло нов компонент, в който участва уникалната, по своя замисъл, трупа от незрящи актьори „Невиждан театър“ с ръководител проф. д-р Велимир Велев. Произведенията ще бъдат оценени от престижно жури, въз основа на тяхната оригиналност, артистични достойнства и техническа компетентност.

Първоначалната идея на проф. Велев е, композициите на финалистите и произведенията (картини, театрални сцени), които те „превеждат“ синестетично на езика на музиката, да се структурират в зрелищен синестетичен спектакъл под заглавие ВСЕЛЕНАТА НА СЕТИВАТА – сценично взаимодействие в реална и виртуална среда, чрез виртуалната Сцена-портал на ВИА Театър и Зала 6 на НДК.

В хода на работата идеята претърпява променя и се оформя като ГАЛА-КОНЦЕРТ на финалистите от МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ПО КОМПОЗИЦИЯ. Концертната програма ще бъде придружена с прожекция на картините, и сцените вдъхновили музикалните композиции и ще бъде представена от ансамбъл от утвърдени наши изпълнители. По време на концерта ще бъдат обявени победителите от конкурса, Специална награда ще връчи и медийният партньор на събитието – Класик ФМ радио.

В сътрудничество с Националната художествена академия и проф. д-р Здравка Василева (консултант на проекта) през настоящата година ще бъде експонирана първата представителна изложба, придружена от конкурс за картина с творби на участници от всички проведени до момента събития на „SYN(es)THESIS“. Нейното откриване ще се състои на 2-ри декември от 12:00 ч. в Централното фоайе на Софийска опера и балет.

За отбелязване е и намерението на Къща-музей „Панчо Владигеров за дълготрайно партньорство със Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“, откъдето ще се излъчи неговото III-то поредно издание „SYN(es)THESIS 2023“.

ВИА Театър ще осигури он-лайн достъп на „SYN(es)THESIS 2023“до световната аудитория през новата Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуства“. Заключителният концерт ще бъде транслиран на 10-ти декември от 19:00 ч., чрез видео стрийминг директно от Камерна зала на Софийска опера и балет.

Проект „SYN(es)THESIS“ се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ в партньорство и с Националната художествена академия, Софийска опера и балет, Класик ФМ радио, и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез Портал-сцена за Виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор no VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Тайната на некропола във Варна

admin

Сцена-портал «Виртуални интерактивни изкуства» ПРЕДСТАВЯ Фестивал „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“

admin1

ТОМ ТЕАТЪР & СЦЕНА-ПОРТАЛ „ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“

admin1